fbpx
deMens.nu

Vrijwilligers van bij ons

Vrijwilligers bij het jongerenteam van deMens.nu

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg10 nr3. Meer verhalen van vrijwilligers hier.

Het jongerenteam van deMens.nu heeft al heel wat projecten uit de grond gestampt. Tijdens de ‘existentiële crisisavonden’ bijvoorbeeld worden gesprekken over zingeving en levensvragen gehouden. Het stimuleren van sociaal ondernemerschap bij jongeren wordt dan weer vormgegeven onder de noemer ‘Chaud’. Bij die projecten horen ook vrijwilligers. Een gesprek met twee van hen, Matteo Schuer en Leen D’Hulster.

Zelina Baltaci

Vrijwilliger Matteo Schuer

Matteo Schuer © Isabelle Pateer

Hoe ben jij in contact gekomen met het jongerenteam van deMens.nu en het ondernemerschapsproject ‘Chaud’?

Matteo Schuer: Ik zag een banner op Facebook, en de uitleg van het project was uitnodigend en cryptisch tegelijk. Het was ook een laagdrempelige manier om een eigen project voor te stellen. De combinatie van die aspecten zorgde ervoor dat mijn interesse meteen was gewekt. Door mijn studie filosofie had ik al van het huisvandeMens gehoord, maar ik kende de organisatie nog niet van dichtbij.

 

Wat trok jou vooral aan in het project ‘Chaud’?

Matteo: Via ‘Chaud’ helpt het huisvandeMens Brussel je als jongere op weg met je sociaal ondernemerschapsproject, het begeleidt je van een idee tot de feitelijke uitwerking ervan, aan de hand van verschillende workshops en persoonlijke ondersteuning. In 2017 had ik zelf een project uitgewerkt: Niko Matcha. Dat was een tijdelijk project waarbij een leegstaand pand tot een ‘cultuurhuis’ werd omgevormd, een soort van open podium voor allerlei initiatieven van verschillende Brusselaars. Het was een plek waar mensen hun ideeën aan elkaar konden tonen. Nadat het project was afgerond, is het altijd blijven kriebelen om er nog een vervolg aan te breien. De hulp die ‘Chaud’ daarbij kon bieden, was iets dat mij erg aansprak.

 

Welke aspecten van ‘Chaud’ gaven je de meeste voldoening?

Matteo: Dat de deelnemers hun eigen idee konden vormgeven, via workshops met telkens een andere thematiek. Voor mij hielpen die workshops enorm om de overgang te maken van een fysieke plaats – die Niko Matcha vandaag niet meer heeft – naar een digitaal platform. Ook de vaste samenkomsten met de andere jongeren waren waardevol voor mij. Het was stimulerend om anderen te zien groeien, om te ervaren hoe ze hun ideeën uitwerken en om zo samen vooruit te gaan. Jammer was dan weer dat bijna alles online moest gebeuren.

 

Heb je nog toekomstplannen met je project en als vrijwilliger?

Matteo: Niko Matcha is nu een digitaal platform, maar offline. Het is een 3D-object geworden, een soort van harde schijf. Zo wordt een virtuele wereld gecreëerd die alleen beschikbaar is als je in de nabijheid van het object bent. Via je gsm maak je verbinding en krijg je toegang tot de media op die harde schijf. Het platform wordt nog dit jaar gelanceerd, in de vorm van een expositie in het huisvandeMens Brussel. Verder wil ik ontdekken waar het huisvandeMens zich nog mee bezighoudt. Ik heb al te kennen gegeven dat ik graag wil helpen bij de komende edities van ‘Chaud’, maar zeker ook bij andere projecten.

 

 

Vrijwilliger Leen D’Hulster

Leen D’Hulster © Isabelle Pateer

Hoe ben je op het idee gekomen om vrijwilliger bij het jongerenteam van deMens.nu te worden?

Leen D’Hulster: Dat was eerder toevallig. Ik werk in de horeca en in september viel daar door de coronacrisis niets te beleven. Ik zocht naar een uitdaging en een manier om met andere mensen in contact te komen. Zo belandde ik op de website van deMens.nu. Ik las de oproep van het huisvandeMens Brugge en het thema ‘existentiële crisisavonden’ sprak mij meteen aan.

 

Waaruit bestaat je taak als vrijwilliger?

Leen: De gespreksgroep zou één keer per maand in het huisvandeMens Brugge samenkomen, maar spijtig genoeg is er nog geen fysieke meeting geweest. De ‘existentiële crisisavonden’ verlopen volledig digitaal. Voor de eigenlijke online gespreksavond van start gaat, vindt er ook een meeting via Zoom met de vrijwilligers plaats. In die meeting bereiden we de avond voor en zoeken we vragen over verschillende thema’s, zoals relaties, werk, identiteit … Enerzijds is het jammer dat alles online gebeurt, maar anderzijds zit iedereen dan in zijn of haar eigen safe space. In het huisvandeMens zouden dergelijke gesprekken moeizamer verlopen dan nu via een scherm. Sommige avonden kunnen we ook maar één vraag behandelen, omdat het gesprek vaak uitloopt. Een gespreksavond duurt ongeveer één tot anderhalf uur. En als er te veel deelnemers zijn, dan delen we ons digitaal in kleinere groepjes op.

 

Wat is je persoonlijke motivatie als vrijwilliger?

Leen: Ik ben heel nieuwsgierig naar hoe anderen denken, en ik vind het fantastisch om te zien dat iedere persoon anders is en een eigen visie heeft. Zeker in deze moeilijke coronatijden geeft het me echt veel voldoening om met mensen te praten en persoonlijke meningen te delen. Ik zat ook altijd met de vraag: ben ik de enige die zo over iets denkt of denken anderen er ook zo over? Voor mij zijn die avonden geslaagd, ik denk verder na over de gesprekken en ga telkens met een goed gevoel slapen. Dat is zeer motiverend.

 

Uit welk aspect haal je de meeste voldoening?

Leen: Vooral uit het feit dat iedereen elkaar begrijpt. Het is leuk om in contact te komen met mensen die je begrijpen en die met dezelfde vragen zitten. Bij existentiële vragen bestaat er niet zoiets als ‘een correct antwoord’. Elkeen heeft zijn of haar kijk op de dingen, en elkeen beantwoordt een vraag op zijn of haar manier. Ik ben dan ook erg benieuwd naar nog meer bijeenkomsten en activiteiten, en ik kijk uit naar wat het huisvandeMens nog allemaal te bieden heeft.

 

Vrijwilliger worden bij het jongerenteam van deMens.nu?

De keuzemogelijkheden voor vrijwilligerswerk binnen deMens.nu zijn groot. Als vrijwilliger word je deskundig gecoacht en krijg je heel wat vormingsmogelijkheden.

Voor meer informatie kan je terecht in een huisvandeMens in je buurt. Of neem hier een kijkje. Intekenen kan op de website via deze link.

 

Lees ook: #50jaarjong? #perspectief, artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg10 nr2

Foto bovenaan © Shutterstock.com