fbpx
deMens.nu

Nieuwe HI-resolutie: legaliseer godslastering wereldwijd

Op 15 augustus hebben humanisten uit de hele wereld tijdens de Algemene Vergadering van 2021 van Humanists International unaniem gestemd voor een nieuwe beleidsresolutie over de wereldwijde afschaffing van wetten tegen godslastering.

De resolutie bevestigt opnieuw het humanistische engagement voor de vrijheid van gedachte, geweten, meningsuiting en geloof voor iedereen, en de overtuiging dat samenlevingen het best gedijen in omstandigheden waarin vrij en rationeel debat, kritisch denken, artistieke creativiteit en wetenschappelijke vrijheid tot bloei kunnen komen.

De resolutie volgt op jaren van door humanisten geleide campagnes over de hele wereld om te werken aan de volledige afschaffing van wetten tegen blasfemie. Dit omvat het werk van de coalitie End Blasphemy Laws, die in 2015 werd gevormd, en het aanhoudende pleitwerk van Humanists International, bij de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties en andere mondiale instellingen, om de aandacht op de kwestie te vestigen.

Sinds 2015 zijn anti-blasfemiewetten (d.w.z. historische wetten die niet actief worden gehandhaafd) met succes ingetrokken in landen als Canada, Denemarken, Griekenland, IJsland, de Republiek Ierland, Malta, Nieuw-Zeeland, Noorwegen en Schotland.

In de resolutie wordt erkend dat er meer moet worden gedaan om humanisten, mensenrechtenverdedigers, dissidenten en andere minderheden te beschermen tegen vervolging op grond van wetten tegen godslastering, onder meer door de buitengerechtelijke handhaving van dergelijke wetten.

Zij roept regeringen, humanistische organisaties en het maatschappelijk middenveld op zich in te zetten voor:

  • De wereldwijde intrekking van wetten tegen godslastering, in die rechtsgebieden waar wetten tegen godslastering actief worden gehandhaafd, in die waar ze zelden of nooit worden gehandhaafd maar wel in de wet blijven staan, en in die waar een moratorium op het gebruik ervan bestaat;
  • Een einde te maken aan de straffeloosheid voor daden van groepsgeweld tegen degenen die “godslasterlijk” zijn door het in twijfel trekken of bekritiseren van religieuze overtuigingen en praktijken, symbolen, instellingen en autoriteiten;
  • In plaats van wetten tegen godslastering, overeenkomstig artikel 20 van het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten en het VN-actieplan van Rabat, de tenuitvoerlegging van doeltreffende wetten tegen haatdelicten die het aanzetten tot haat, ook op grond van iemands godsdienst of overtuiging, voorkomen, en een alomvattend beleid dat de oorzaken van ongelijkheid en discriminatie in al hun vormen aanpakt;
  • Het opzetten van alfabetiseringsprogramma’s over vrijheid van godsdienst en overtuiging en over mensenrechten, om te voorkomen dat het recht op vrijheid van godsdienst en overtuiging opzettelijk verkeerd wordt geïnterpreteerd of geïnstrumentaliseerd.

DE VOLLEDIGE RESOLUTIE: Wereldwijde afschaffing van wetten tegen godslastering

Voorgesteld door het bestuur van Humanists International

Humanists International,

Geleid door de beginselen van de internationale mensenrechtenwetgeving en de Verklaring van Amsterdam,

Wijzend op de Verklaring van Oxford over vrijheid van denken en meningsuiting, geratificeerd op het Wereldcongres voor Humanisten in 2014,

Erkennend dat wetten tegen godslastering religieuze overtuigingen en praktijken, symbolen, instellingen en autoriteiten afschermen van legitieme en noodzakelijke kritiek,

Er nota van nemende dat afvalligheid in vele delen van de wereld als een vorm van godslastering wordt beschouwd,

Opmerkende dat wetten tegen godslastering weliswaar niet beperkt zijn tot een bepaalde godsdienst of regio, maar dat zij, waar zij ook bestaan, dienen om religieuze vervolging te legitimeren die minderheden, waaronder humanisten, niet-gelovigen en politieke dissidenten, onevenredig zwaar treft,

Opnieuw bevestigend dat het recht op vrijheid van gedachte, geweten, godsdienst of overtuiging, en de vrijheid van mening en meningsuiting, mensenrechten zijn die voor eenieder gewaarborgd blijven, overeenkomstig de artikelen 18 en 19 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten, en dat deze rechten van wezenlijk belang zijn voor de intellectuele en culturele ontwikkeling,

Herhalend dat er uit hoofde van de internationale mensenrechtenwetgeving geen rechtvaardiging bestaat voor het voortbestaan en de uitvoering van wetten tegen godslastering, aangezien er geen fundamenteel recht bestaat om niet te worden beledigd in godsdienstige gevoelens, en godsdiensten op zich geen rechten bezitten,

Er nogmaals op wijzend dat het recht op vrijheid van godsdienst en overtuiging niet inhoudt dat godsdienst wordt geëerbiedigd, maar dat de (absolute) vrijheid van het individu om een bepaalde overtuiging te hebben en de (gekwalificeerde) vrijheid om de godsdienst of overtuiging van zijn keuze naar buiten uit te dragen, worden geëerbiedigd,

Benadrukkend dat wetten tegen godslastering discriminerend van aard zijn, in die zin dat zij sommige godsdiensten in verschillende mate beschermen ten opzichte van andere en dat in vele gevallen de oprechte uiting van humanistische of niet-religieuze opvattingen op zichzelf als godslastering kan worden opgevat,

Benadrukkend dat wetten tegen godslastering een belemmering vormen voor vooruitgang, omdat de onnauwkeurige, inherent politieke en subjectieve aard waarin wetten tegen godslastering worden toegepast, zelfcensuur in de hand werkt en de menselijke impuls tot vrij en rationeel debat, artistieke creativiteit, academische vrijheid, wetenschap en wetenschappelijke ontdekking onderdrukt,

Verder benadrukkend dat wetten tegen godslastering het essentiële werk van mensenrechtenverdedigers belemmeren doordat zij de kritiek op schadelijke praktijken die met godsdienst worden geassocieerd, zoals slavernij of gedwongen huwelijken en het pleiten voor secularisme en humanistische waarden ontmoedigen,

Eraan herinnerend dat in de loop van de geschiedenis en tot op de dag van vandaag talloze humanistische en seculiere denkers, schrijvers en activisten zijn gedood, aangevallen, lastiggevallen en tot zwijgen gebracht door de buitengerechtelijke handhaving van wetten tegen godslastering, culminerend in gewelddaden en burgerwachten,

In het licht hiervan onderstrepend dat de humanistische beweging wereldwijd een verantwoordelijkheid heeft jegens diegenen binnen onze gemeenschap die het risico lopen te worden vervolgd als gevolg van wetgeving die godslastering strafbaar stelt,

Erkennend dat haatzaaiende taal en haatmisdrijven in vrijwel alle samenlevingen een ernstig probleem vormen, leidend tot discriminatie en stigmatisering van gemeenschappen en individuen op grond van hun etniciteit, godsdienst of overtuiging, naast andere kenmerken,

Niettemin erkennend dat wetten tegen godslastering een ongeschikt mechanisme zijn om haatdragende taal en onverdraagzaamheid te bestrijden, en dat er een duidelijk onderscheid moet worden gemaakt tussen haatdragende taal – die gericht is tegen levende menselijke wezens – en godslastering – die gericht is tegen symbolen, concepten en ideeën,

Erkennende dat wetten tegen godslastering die in de wetboeken blijven staan, zelfs op plaatsen waar zij niet actief worden gehandhaafd, zeer problematisch zijn, omdat zij legitimiteit kunnen verschaffen aan argumenten voor de handhaving van het gebruik van wetten tegen godslastering in andere landen,

Roept Humanists International regeringen, humanistische organisaties en het maatschappelijk middenveld op om steun te verlenen aan:

  1. De wereldwijde intrekking van wetten tegen godslastering, in die rechtsgebieden waar wetten tegen godslastering actief worden gehandhaafd, waar ze zelden of nooit worden gehandhaafd maar wel in de wet blijven staan en waar een moratorium op het gebruik ervan bestaat;

  2. Een einde maken aan de straffeloosheid voor daden van massageweld tegen degenen die “godslasterlijk” zijn door het in twijfel trekken of bekritiseren van religieuze overtuigingen en praktijken, symbolen, instellingen en autoriteiten;

  3. In plaats van wetten tegen godslastering, overeenkomstig artikel 20 van het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten en het VN-actieplan van Rabat, de tenuitvoerlegging van doeltreffende wetten tegen haatdelicten die het aanzetten tot haat, ook op grond van iemands godsdienst of overtuiging, voorkomen en een alomvattend beleid dat de oorzaken van ongelijkheid en discriminatie in al haar vormen aanpakt;

  4. Het opzetten van alfabetiseringsprogramma’s over de vrijheid van godsdienst of overtuiging en over de mensenrechten, om te voorkomen dat het recht op vrijheid van godsdienst of overtuiging opzettelijk verkeerd wordt geïnterpreteerd of geïnstrumentaliseerd.