fbpx
deMens.nu

Dag van de Palliatieve Zorg

De palliatieve zorg in Vlaanderen en Brussel behoort tot de wereldtop.

Nochtans is ze nog onvoldoende gekend, vooral bij de bevolking, maar ook bij sommige zorgverleners. Hierdoor wordt palliatieve zorg nog te laat of zelfs nooit ingeroepen. Ook omdat bij velen onder ons palliatief enkel gelijk staat met sterven en dood. Terwijl palliatieve zorg ook kan wanneer je ongeneeslijk bent maar nog véél jaren te leven hebt. Daardoor bestaat er nog veel te veel vermijdbare ellende. Deze problematiek werd uitvergroot door de corona-crisis en bevestigd door ‘Het Palliatief Debat’ van Kom op tegen Kanker dat aandringt op handelen. Het LEIFplan werd in die zin grondig aangepast en legt ook nadruk op het belang van palliatieve zorg. N.a.v. “De dag van de palliatieve zorg” lanceert  onze Actie Palliatieve Zorg, een initiatief van een aantal netwerken palliatieve zorg en LEIF in samenwerking met uitgeverij Politeia,  een praktische, gepersonaliseerde brochure voor lokale besturen, zorggroepen en (hoge)scholen, die focussen op alle mogelijkheden van palliatieve zorg en ook wat kan bij het levenseinde. In de brochure staat ook een link naar alle wettelijke wilsverklaringen en hoe je een moeilijk gesprek kan voeren. Zij helpen iedere gemeente en organisatie op weg om mensen die met een ongeneeslijke aandoening te maken krijgen, grondig én objectief te informeren.

Lees de brochure

Actie Palliatieve Zorg:

– respecteert de wil van de mensen en wil hen objectief informeren over alle mogelijkheden in België. Je kan zélf pas goed beslissen als je over alle informatie beschikt

–  moedigt de burgers aan om palliatieve zorg en het levenseinde bespreekbaar te maken en hun voorafgaande zorgplanning tijdig op papier te zetten.

–  vraagt huisartsen en zorgverleners om vroeger palliatieve zorg in te schakelen en intenser samen te werken met de palliatieve netwerken

–  vraagt de Vlaamse overheid om de palliatieve functie in woonzorgcentra te herwaarderen

– vraagt de universiteiten en hogescholen om palliatieve zorg en het levenseinde verplicht in hun curricula op te nemen