fbpx
deMens.nu

Ahmadreza Djalali zit 2000 dagen opgesloten

Op 17 oktober 2021 werd een triestige kaap bereikt: Ahmadreza Djalali, internationaal vermaarde expert rampengeneeskunde en gastdocent aan de VUB, zit al 2000 dagen opgesloten in een cel in Iran. Hij werd tijdens een werkbezoek aan zijn thuisland gearresteerd, zonder bewijsmateriaal beschuldigd van spionage en na een schijnproces veroordeeld tot de doodstraf. Hij werd gemarteld, geïsoleerd en dag in dag uit ronduit mensonterend behandeld. Heel de lange lijdensweg is al sinds dag 1 een grove schending van de mensenrechten, die wereldwijd aangeklaagd wordt door organisaties als Amnesty International, VUB en deMens.nu.

We schreven al vaak over deze kwestie. Wie een volledig overzicht van de zaak wil lezen, kan dat hier, in het artikel dat we schreven eind november vorig jaar. Spijtig genoeg nog steeds actueel, want er is sindsdien nog maar weinig schot in de zaak gekomen. Ahmadreza zit gelukkig sinds april niet meer in de isoleercel, maar de doodstraf hangt nog steeds boven zijn hoofd. Vorige week schreven zijn kinderen een open brief waarin ze oproepen om te blijven strijden voor zijn vrijlating.

Lieve papa,

Het is vandaag 2.000 dagen geleden sinds je onterecht gearresteerd werd, en op elk van die 2.000 dagen verlangden we naar je terugkomst. Elke verjaardag, Kerstmis en Nieuwjaar, wensen we dat je de volgende met ons zult kunnen doorbrengen. De jongste van ons was pas vier toen je gearresteerd werd, en elk jaar vraagt hij de Kerstman om je terug te brengen als zijn kerstcadeau.

2.000 dagen van pijn en onrechtvaardigheid. Er gaat geen dag voorbij dat we niet aan je denken. We vragen ons af waarom zo’n onrechtvaardig lot jou moest treffen, jij die niets verkeerds hebt gedaan en altijd een rolmodel voor ons bent geweest.
Ondanks alles, blijven we hoopvol. We bewonderen hoe je zo lang deze hel hebt doorstaan.

Wij zullen niet stoppen met vechten voor jouw vrijlating, zodat jij het gevoel van echte vrijheid weer kunt ervaren. We blijven mensen oproepen om zich aan te sluiten bij onze strijd voor jouw vrijlating, voor gerechtigheid. We zullen niet stoppen totdat je weer thuis bent, bij ons, bij je familie en vrienden, en terug in de wetenschappelijke gemeenschap, waar je anderen kunt blijven helpen met je werk en onderzoek

Met veel liefde,
Jouw kinderen

De acties van Iran zijn ontoelaatbaar. Ahmadreza Djalali moet gered worden uit de hel waarin hij al veel te lang wegkwijnt.

Kom in actie voor Djalali