fbpx
deMens.nu

Vrijwilligers van bij ons

Vrijwilligers bij Hujo

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg11 nr1. Meer verhalen van vrijwilligers hier.

Al sinds 1958 is Hujo een jeugdvereniging voor jongeren met een kritische en open geest. Hujo organiseert kwaliteitsvolle en inhoudelijk sterke activiteiten voor kinderen en jongeren van zes tot dertig jaar. Charlotte Spaas en Brian Van der Elst zijn vrijwilliger bij Hujo en zetten zich enthousiast in voor onder meer ’t Vrije Brein, een lezingen- en discussiereeks.

Joke Goovaerts

Vrijwilliger Charlotte Spaas

Charlotte Spaas © Isabelle Pateer

Hoe ben jij als vrijwilliger bij Hujo terechtgekomen?

Charlotte Spaas: Via Facebook zag ik dat Hujo in het vrijzinnig centrum De Schakel in Mechelen een avond organiseerde met een lezing bij kaarslicht en een open en vrije discussie nadien. Het was een sessie van ’t Vrije Brein en dat sprak me aan.

Ik vind het wel leuk om mezelf af en toe te verrassen door ergens naartoe te gaan waar ik niemand ken. Het werd een fijne avond en de aanwezige mensen waren zeer open-minded, vriendelijk en warm. Een maand later ging ik opnieuw en toen vroeg iemand van Hujo of ik vrijwilliger wilde worden. Ik ben nogal slecht in nee zeggen en dus heb ik ja gezegd.

 

Wat zijn jouw taken als vrijwilliger?

Charlotte: Samen met Brian organiseer ik ’t Vrije Brein. Wij zoeken jonge sprekers die over onderwerpen die niet al te vaak aan bod komen, een lezing kunnen geven. We geven hen een podium en zorgen ervoor dat alles klaarstaat wanneer de mensen komen luisteren en discussiëren. ’t Vrije Brein is iets wat mij ligt en ik wil me daar graag in ontplooien. Verder ben ik ook lid van de raad van bestuur.

 

Welke thema’s interesseren jou?

Charlotte: Ik ben gefascineerd door de mens in het algemeen en het menselijk gedrag, maar evengoed door wetenschap en andere filosofische onderwerpen. Ik heb een brede interesse, ik probeer mij niet te beperken tot bepaalde onderwerpen.

 

Wat is jouw persoonlijke drijfveer als vrijwilliger?

Charlotte: Ik vind vrijwilligerswerk heel fijn. Je maakt deel uit van een groep mensen die gelijkgestemd is en je kan collectief ergens naartoe werken. Je ontwikkelt een idee, je werkt het uit en je ziet snel een resultaat. Je ontmoet nieuwe mensen en je laat je inspireren. Je wordt omringd met sociale steun en interactie.

Ik wil ook iets goeds doen voor het mentale welzijn. Zeker na corona hebben we nood aan samenzijn, samen fijne dingen doen en buitenkomen. Dat is waardevol en geeft mij zingeving. Vrijwilligerswerk is belangrijk in mijn leven. Ik werk als psychologe, maar heb er bewust voor gekozen om vier vijfde te werken. Soms wordt het combineren van mijn job en al dat vrijwilligerswerk wel een beetje veel. Maar dat ligt aan mij, omdat ik moeilijk iets kan weigeren.

 

Hoe zou jij mensen motiveren voor vrijwilligerswerk?

Charlotte: Wel, toen ik jouw vraag voor een interview ontving, dacht ik meteen: ik moet dat doen. Want erover vertellen, kan anderen motiveren. Vrijwilliger zijn voegt echt iets toe aan je leven. Het is net dat tikkeltje meer. Je doet iets voor andere mensen, voor kinderen, voor de natuur. Het geeft mij veel voldoening en het leert mij iets over mezelf en over de wereld.

 

 

Vrijwilliger Brian Van der Elst

Brian Van der Elst © Isabelle Pateer

Hoe ben jij als vrijwilliger bij Hujo beland?

Brian Van der Elst: Eind jaren ’90, begin 2000 ging ik als zevenjarige mee met de Hujokampen. Dat deed ik tot mijn twaalf jaar. Later heb ik een animatorcursus gevolgd en toen ik twintig was, reisde ik samen met Hujo naar Kroatië. Dat was een fantastische ervaring. Ik ontmoette er vrijwilligers die mij suggereerden om ook vrijwilliger te worden.

Ik stuurde een mailtje en de dag nadien telefoneerde de verantwoordelijke mij: “We zoeken nog iemand om vier dagen op een festival te staan, maar wel vanaf morgen.” Met mijn ogen dicht ben ik erin gesprongen en het was een supertof weekend. Daarna ben ik in allerlei werkgroepjes beland en ondertussen ben ik al tien jaar vrijwilliger bij Hujo.

 

Wat zijn jouw taken als vrijwilliger?

Brian: Wat ik allemaal doe? Beter vragen wat ik niet doe. (lacht) Ik zit in het vormingsteam, ik geef cursussen. Op lentefeesten vind je me ook altijd. Ik ben het aanspreekpunt integriteit. Vroeger was ik tevens materiaalbeheerder, en deed ik kampen. Ik organiseer mee ’t Vrije Brein. En ik zit in de raad van bestuur.

 

Wat doe je het liefst?

Brian: De lentefeesten, ook al heb ik zelf nooit een lentefeest gehad. Ik ben dan animator, maar vooral ook een vriend. Het lentefeest is een belangrijk moment voor de kinderen en de leerkrachten. Het moet er allemaal niet zo formeel aan toegaan. Het is echt een feest.

 

Wat is jouw persoonlijke drijfveer als vrijwilliger?

Brian: Ik wil iets betekenen voor de wereld, voor de maatschappij. In het jeugdwerk ontmoet je veel kinderen met een moeilijke thuissituatie. Als je hen even uit die situatie kan wegnemen en ze zeggen daarna: “Ik heb de week van mijn leven gehad”, dat geeft mij zoveel energie. Je ziet die kinderen opgroeien, je maakt hun levensloop mee.

Wanneer ze vijftien of zestien zijn, volgen ze een cursus, en vijf jaar later kunnen we samen een glas drinken. Je ziet ze groeien, je kan ze ondersteunen. Ook al zijn ze nog zo jong, ze praten op mature wijze over tal van onderwerpen. Luisteren naar hun ideeën en vragen terugkaatsen, dat vind ik boeiend en fantastisch.

 

Hoe zou jij anderen motiveren voor vrijwilligerswerk?

Brian: Ik werk in een tuinbouwcentrum, bewust vier vijfde, omdat ik vrijwilligerswerk wil doen. Het vreet veel energie, maar het geeft ontzettend veel terug. Je ontsnapt aan de dagelijkse sleur en je betekent echt iets voor die kinderen en jongeren. Je ontmoet veel mensen, ook uit andere generaties, en zo blijf je op de hoogte van wat er allemaal leeft. Het heeft een belangrijke plek in mijn leven ingenomen, en ik heb mezelf kunnen ontwikkelen. Ik ga er honderd procent voor.

 

Vrijwilliger worden bij Hujo?

Een engagement bij Hujo is zo vrij als het maar kan zijn. Je kiest zelf wat je wil doen en wanneer je het wil doen.

Ben je bijvoorbeeld een animator en wil je sessies begeleiden? Perfect mogelijk. Sluit je liever aan bij een werkgroep rond één bepaalde werking? Helemaal top.

Ben je geen animator, maar bijvoorbeeld wel een kei in communicatie of een creatieve geest? Ook hier zijn veel opties mogelijk.

Meer informatie over vrijwilligerswerk bij Hujo vind je hier.

Wil je meer weten over Hujo in het algemeen, klik dan hier, of over ’t Vrije Brein in het bijzonder, kijk dan hier.

Foto bovenaan © Shutterstock.com