fbpx
deMens.nu

De Warmste Week 2021

Mochten er nog zekerheden bestaan in het leven, dan is dit er één van: geen jaareinde zonder De Warmste Week. Ook in dit gekke jaar komt heel België samen om initiatieven te ondersteunen die onze samenleving mooier en rechtvaardiger maken.

Dit jaar werd het thema ‘Kunnen zijn wie je bent, dat verdient iedereen’ gekozen als leidraad voor de shortlist van 200 initiatieven. Alle donaties aan De Warmste Week komen in één grote pot terecht om dan verdeeld te worden over alle geselecteerde initiatieven. Bekijk de volledige lijst aan initiatieven hier.

Ook met deMens.nu staan we volledig achter de initiatieven van De Warmste Week. Onze huizenvandeMens deden al verschillende inzamelacties over heel Vlaanderen en Brussel. Wil je zelf graag je steentje bijdragen? Dat kan door te storten via de website van De Warmste Week.

DONEER

Hoewel we ons kunnen scharen achter alle initiatieven van De Warmste Week, willen graag drie organisaties voorstellen die ons zeer nauw aan het hart liggen: Payoke, GO!-Foundation en Vergeet de Kinderen niet.

 

Payoke vzw – Praatmobiel

Payoke is een erkend centrum voor de opvang en begeleiding van slachtoffers van mensenhandel. Via een traject van gemiddeld twee tot drie jaar ondersteunen ze slachtoffers vanaf het eerste contact tot het einde van de gerechtelijke procedure. Daarnaast biedt Payoke een veilig onderkomen aan slachtoffers en ondersteunt ze maatschappelijk werkers en hulpverleners die slachtoffers helpen te herstellen. Via een hulplijn kun je er 24 uur per dag terecht voor gratis en vertrouwelijk advies.

Payoke is ook het aanmeldpunt voor slachtoffers van tienerpooiers. Voor De Warmste Week dienden ze een project in om een praatmobiel in te richten. Die praatmobiel zal huiselijk en gezellig ingericht worden om slachtoffers een kans te geven om in een veilige en aangename omgeving te praten over hun problemen.

Op dit moment vinden die gesprekken vaak plaats in de gespreksruimtes van de instellingen waar de slachtoffers momenteel verblijven en dat zorgt voor een barrière. Met zo’n praatmobiel kunnen de maatschappelijk werkers naar de instelling toerijden om dan toch in een gezellige en huiselijke context hun gesprekken te voeren.

MEER INFO OVER PAYOKE

DONEER

 

GO!-Foundation – Een warme IPO kamer

Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap richtte de GO! foundation op om acties te ondersteunen die bijdragen aan het realiseren van gelijke onderwijskansen.

In het kader van de warmste week wordt de actie “Een warme IPO kamer” opgezet.

265 kinderen en jongeren verblijven in het weekend, op schoolvrije dagen en tijdens vakanties in internaten met permanente openstelling (IPO’s). Het gaat om kinderen en jongeren met een uiteenlopend verhaal maar ze hebben gemeenschappelijk dat ze niet het gemakkelijkste parcours afleggen en een rugzakje met zich meedragen. Veel van de kinderen en jongeren die aan de zorgen van de IPO’s zijn toevertrouwd, hebben hechtingsproblemen. Deze kwetsbare leerlingen verdienen het om, net als alle andere kinderen, alle ontwikkelingskansen te krijgen en zich goed te voelen. De IPO’s beschikken over beperkte middelen waardoor ze niet altijd de kamers op maat van de kinderen kunnen inrichten.

Via dit project wil de GO! foundation ervoor zorgen dat deze kinderen en jongeren hun kamer een persoonlijke touch kunnen geven, zodat ze zich daar meer thuis kunnen voelen en zichzelf kunnen zijn.

MEER INFO OVER DE GO!-FOUNDATION

DONEER

 

Vergeet de Kinderen niet – zomerkamp 2022

Vergeet de Kinderen Niet! is een initiatief dat 100% gedragen wordt door enthousiaste vrijwilligers met als doel om op een laagdrempelige manier een vrijetijdsaanbod te creëren voor dakloze kinderen en voor kinderen van ouders met een beperkt financieel inkomen.

Alle vrijwilligers die verbonden zijn aan de vzw Vergeet de Kinderen Niet! hebben als enige doel om kinderen opnieuw kind te laten zijn en hen een fijne, zorgeloze en bovenal een vrolijke tijd te bezorgen – iets wat maar al te vaak als vanzelfsprekend beschouwd wordt, maar in de praktijk zeker niet is. Kinderarmoede, evenals armoede in het algemeen, blijft fel toenemen en dat niet alleen in onze Denderstreek.

Voor De Warmste Week vragen ze steun voor hun jaarlijkse zomerkamp. Na de oprichting werd al gauw duidelijk dat de organisatie nog meer wilde betekenen in het leven van dakloze kinderen en kinderen in een precaire (thuis)situatie. En dus organiseerde de vzw in 2014 voor de eerste maal een echt zomerkamp.

“Voor ons verdient elk kind het om gewoon weer kind te kunnen zijn. Helaas start niet elk kind met hetzelfde rugzakje in het leven. Tijdens ons Zomerkamp en andere activiteiten willen we kansarme kinderen op een speels manier versterken. Zinvolle vrijetijdsactiviteiten zorgen immers voor een betere cognitieve en sociale ontwikkeling.”

“Door deze kinderen niet uit te sluiten geven we hen hun gevoel van eigenwaarde terug. We willen een grote groep kwetsbare kinderen ondersteunen én versterken in hun groeiproces waardoor ze kunnen opgroeien tot mondige, autonome en zelfbewuste volwassenen. Ze krijgen tijdens onze activiteiten letterlijk de tijd om even te ontsnappen aan hun dagdagelijkse strijd op straat.”

MEER INFO OVER VERGEET DE KINDEREN NIET

DONEER