fbpx
deMens.nu

Witte feestdagen? Of toch maar liever groene? 

De feestdagen! Een periode van luxe, van genieten, van overdaad. Het gebraad naar typisch recept van de bomma staat in de oven en vult het huis met een heerlijke geur. De lichtjes in de kerstboom twinkelen. Aan de trapleuning is een slinger van wenskaarten bevestigd met de mooiste wensen voor het nieuwe jaar van familieleden, vrienden en kennissen die je al een tijdje niet meer zag. De tafel staat prachtig ingedekt met matching tafellaken, servetten en decoratie, speciaal gekocht voor deze gelegenheid. Er staat een berg pakjes te wachten, elk al even fraai ingepakt. Voor sommigen misschien een leuke verrassing, voor anderen iets om achteraf proberen om te ruilen of te verpatsen op Vinted of Ebay. Aan tafel worden meerdere gangen geserveerd. Elk bord dat je voorgeschoteld krijgt al even heerlijk en de bubbels vloeien rijkelijk. Totdat je op het einde van de avond geen pap meer kan zeggen en enkel nog maar een dutje wil doen om al die stervormige kroketjes te kunnen verteren. Dat tweede stukje bûche was er trouwens echt teveel aan. Herkenbaar? De feestdagen zijn dé periode bij uitstek van overvloed. Maar misschien kan het ook anders? Het is ook mogelijk om volop te genieten, maar duurzaam en met bewuste keuzes.  

De ideale manier om groener te vieren is recycleren. Je kan bijvoorbeeld cadeaupapier en lintjes van pakjes die jij krijgt bijhouden om erna de cadeautjes die jij schenkt mee in te pakken. Op die manier hoef je nooit nog inpakpapier en cadeaulint te kopen, trust me. Of ga eens op zoek naar alternatief verpakkingsmateriaal? Een sjaal die je niet meer draagt, maar je zus mooi zou passen, kan ook dienen om haar cadeau in te verpakken. Of een mooie handdoek of een restje stof dat je nog hebt liggen. Kleurige bladzijden uit een tijdschrift of een stukje krant maken zelfs zeer kunstige verpakkingen. Op Pinterest vind je eindeloos veel inspiratie. Kladpapier waar je zelf een printje op tekent, een touw errond en wat gedroogde bloemen uit de tuin erbij en je cadeau staat echt te blinken onder de boom. Er is ook herbruikbaar inpakpapier op de markt. Bijvoorbeeld “Everwrap” van het Deense merk Vissevasse is gemaakt van plastic, maar het ziet eruit en voelt aan als papier. Het scheurt niet en je kan het dus keer op keer opnieuw gebruiken. Je ziet ook geen vouwlijnen en plakband trek je er gewoon af, zonder dat dit sporen nalaat. Eigenlijk geef je op deze manier een extra geschenk aan de ontvanger. Ook voor je wenskaarten kan je creatief aan de slag met restjes papier e.d. En als je je wenskaart persoonlijk afgeeft, kan je dat misschien ook eens doen zonder naam op de envelop te schrijven. Dan kan de ontvanger die eveneens opnieuw gebruiken. Of nog milieuvriendelijker, stuur je eindejaarswensen digitaal. 

Misschien dit jaar dus eens niet kiezen voor wegwerp, maar net voor spullen die lange tijd meegaan. Niet dat papieren tafellaken met bijpassende servetjes dus, maar net mooie stoffen exemplaren die jaar na jaar je feesttafel sieren. Niet elk jaar een nieuwe feestjurk halen die je slechts twee keer draagt, maar investeren in een kwaliteitsvol, meer neutraal stuk dat op meerdere gelegenheden dienst kan doen. De ene keer draag je het met een sjaal, dan weer met die broche van je oma en een andere keer maak je het meer casual met je jeansvest erover. Nog duurzamer worden je keuzes als je voor tweedehands gaat. In de Kringwinkel tik je een outfit, feestelijke borden én vrolijke theelichthouders op de kop voor een prikje. 

Met een beetje creativiteit kom je al heel ver. Ook cadeaus kan je trouwens zelf maken. Zelf koekjes bakken of confituur maken, een muts breien, een bokaal vullen met 365 wensen, complimenten en mopjes … Ga voor originele en persoonlijke geschenken. Kies eens niet voor bol.com, maar koop lokaal en steun kleine zelfstandigen. Werk eventueel met wensenlijstjes, zodat je geen dingen koopt waar de ontvanger niets aan heeft. Online zijn lijstjestijd.be of drawnames.be tof. Of misschien eens niets kopen, maar een ervaring schenken. Plan een leuke dag om samen te doen, ineens een cadeau voor jezelf. Heb je zelf trouwens echt nog meer spullen nodig? Je kan als alternatief vragen om te storten naar een zelfgekozen goed doel. 

Denk verder bewust na over je maaltijd. Hoeveel gaan we echt opeten? Niet iedereen schuift 15 kroketjes naar binnen. Vraag je gasten om potjes mee te nemen, zodat je achteraf de overschotjes kan verdelen. Of post een berichtje op je lokale ‘Zonder Honger Naar Bed’ Facebookpagina. Dan kunnen mensen die het zich financieel niet kunnen veroorloven ook genieten van een lekker feestmaal. Koop geen exotische ingrediënten die je achteraf niet meer gaat gebruiken. Kijk bijvoorbeeld eens in je kruidenrekje. Hoeveel potjes hebben langer dan een jaar het daglicht al niet meer gezien? Of doe eens heel gek en go vegan. Het is altijd tof om nieuwe keukens te ontdekken en de plantaardige keuken is vandaag de dag heel wat meer dan enkel wat sla op je bord. Tegenwoordig zijn er receptjes waar zelf de meest fervente carnivoor zijn vleezeke niet bij mist. Op de website van EVAvzw vind je heel wat adresjes in jouw buurt voor vegan take away of je gaat zelf aan de slag met creatieve recepten. 

Heel wat mogelijkheden dus om de feestdagen wat groener te vieren. Als je goed nadenkt over wat je allemaal al in huis hebt om te hergebruiken en creatieve en bewuste keuzes maakt, kan je de feestdagen net heel origineel vieren met je naasten. Want, laten we eerlijk zijn, welke keuzes je ook maakt, uiteindelijke gaat de essentie niet over overdaad, maar over samenzijn met de mensen die je graag ziet. Fijne feestdagen! 

Ine Vandeweyers, vrijzinnig humanistisch consulent huisvandeMens Hasselt