fbpx
deMens.nu
pesten

Week tegen Pesten 2022

Van 18 tot 25 februari loopt de jaarlijkse Week tegen Pesten.

Extra aandacht voor de pestproblematiek blijft broodnodig. Eén op de zes kinderen en jongeren in Vlaanderen is slachtoffer van pesten. Maar ook één op de zeven volwassenen wordt ermee geconfronteerd op de werkvloer.

“Iedereen is anders, iedereen hoort erbij!” Dat is de slagzin van de zeventiende Vlaamse Week tegen Pesten.
Tijdens de 17de Vlaamse Week tegen Pesten richt het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten de blik op het omgaan met gelijkenissen en verschillen. We weten allemaal dat iedereen anders is. We weten ook allemaal dat je jezelf moet kunnen zijn om gelukkig te zijn. En toch is anders zijn een risico …

Lees hier meer

Met STIP IT willen Ketnet, MNM en Radio 2 pestgedrag samen een halt toeroepen. Sinds 2012 organiseert Ketnet jaarlijks een actie om kinderen te inspireren om elkaar niet te pesten. Van 2012 tot en met 2017 gebeurde dat met “De Move tegen Pesten”, daarna werd dat “STIP IT”.

Sinds 2018 worden vier stippen ingezet als symbool: als je die op je hand tekent, dan geef je een krachtig signaal tegen pesten.

STIP staat letterlijk voor “Samen Tegen Iemand Pesten”. Elke stip heeft ook een specifieke betekenis:

  • Ik vind pesten niet oké, en zal er nooit aan meedoen.
  • Ik praat erover als pesten mij bang of verdrietig maakt.
  • Ik sluit niemand uit, voor mij hoort iedereen erbij.
  • Ik zal altijd proberen op te komen voor iemand die gepest wordt.

Kijk ook hier

De Vlaamse Week tegen Pesten is een jaarlijks initiatief van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten, in samenwerking met Ketnet, Radio 2, MNM en WAT WAT. Dit jaar is het al de tiende editie. De actie wordt altijd georganiseerd in de week voor de krokusvakantie, en loopt dit jaar van vrijdag 18 februari tot vrijdag 25 februari.

Kinderen, leerkrachten, scholen, jeugdbewegingen, sportverenigingen… zetten hun beste beentje voor om pesten een halt toe te roepen, via allerlei acties en initiatieven.