fbpx
deMens.nu

L’événement

Een film over vrouwenrechten

Artikel in ingekorte versie verschenen deMens.nu Magazine jg11 nr2. Lees hier meer recensies.

In de film L’événement schetst Audrey Diwan het verhaal van Anne, een jonge vrouw in Frankrijk die in de jaren 1960 ongewild zwanger raakt. Anne wil een andere toekomst: ze wil literatuur studeren, vrij zijn en ontsnappen aan het sociale lot van haar familie. Maar wat te doen? Abortus is illegaal en zelfs wie een zwangerschapsafbreking adviseert, kan voor de rechter komen.

Joke Goovaerts

Wat volgt is een hartverscheurende en vooral eenzame tocht langs onwillige artsen en fluistergesprekken. Anne vecht voor haar vrijheid. De vrijheid om haar toekomst te vrijwaren en de vrijheid om haar seksualiteit te beleven. Haar enige uitweg is in volstrekte onveiligheid en illegaliteit een beroep doen op een clandestiene abortus bij een ‘engeltjesmaakster’.

Ook al situeert het verhaal zich in de jaren 1960, de film oogt zeer hedendaags. De studenten zien eruit als studenten van vandaag en het taboe rond abortus is nog steeds niet verdwenen. Meer nog: in diverse landen is abortus nog altijd strafbaar en is een levensbedreigende clandestiene abortus de enige uitweg.

Een onverbloemd empathische film, met een prachtige vertolking, over het lot en het zelfbeschikkingsrecht van zoveel vrouwen.

De film L’événement is een adaptatie van de gelijknamige, autobiografische roman van Annie Ernaux. Ernaux, bekend van het succesvolle boek De jaren, is een van de meest gevierde schrijfsters in Frankrijk. Ze was in 1963 op 23- jarige leeftijd literatuurstudente en raakte ongewenst zwanger. Meteen wist ze dat ze haar ongeboren kind niet kon houden. In die tijd kon je daar niet zomaar zelf over beslissen. Abortus was strikt verboden (de wetgeving in Frankrijk werd pas in 1975 geliberaliseerd). Over haar clandestiene zoektocht naar hulp en hoop op een toekomst schreef Ernaux in 2000 het boek Het voorval. Het boek is recent opnieuw uitgegeven.

De filmregisseuse Audrey Diwan was diep geraakt door het boek en maakte er een film over. In interviews vertelt ze dat ze ooit zelf een abortus heeft laten uitvoeren. Ook al was het toen niet meer verboden, toch had ze een sterk gevoel dat er niet mocht over gepraat worden. De stilte was pijnlijk.

Wie abortus laat uitvoeren wordt geacht te zwijgen en zich te schamen. Rond abortus blijft een sfeer van taboe bestaan.

Audrey Diwan doorbreekt met haar film L’événement de stilte over het thema. De pijn, het geweld en de eenzaamheid van een jong meisje worden op een harde, meeslepende maar treffende manier in beeld gebracht. Ook de hypocrisie rond het seksueel verlangen van de vrouw is een thema.

Audrey Diwan won in september 2021 met L’événement de Gouden Leeuw op het festival van Venetië.

 

L’événement
Regie: Audrey Diwan
Met: Anamaria Vartolomei, Kacey Mottet Klein, Luàna Bajrami e.a.
Land: Frankrijk
Jaar: 2021
Duur: 100 min.
Distributie: September Film

Foto’s © 2021 Rectangle Productions – France 3 Cinéma – Wild Bunch – Srab Films
Visa d’exploitation n° 153 108 © Manuel Moutier / Rectangle Productions

Meer nieuws over abortus