fbpx
deMens.nu
:Difference day

Difference Day 2022

Op 3 mei is het ‘Internationale dag van de Persvrijheid. Naar aanleiding hiervan wordt  van 2 – 5 mei  Difference Day georganiseerd.

Difference Day is een jaarlijks evenement rond persvrijheid, georganiseerd door o.a. de Vrije Universiteit van Brussel en Universiteit Antwerpen.

In 1993 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 3 mei uitgeroepen tot Werelddag van de Persvrijheid. Dit om het bewustzijn van het belang van persvrijheid te verhogen en regeringen er aan te herinneren hun plicht met betrekking tot de handhaving van het recht op vrijheid van meningsuiting op grond van artikel 19 van de in 1948 Universele Verklaring van de Rechten van de Mens te respecteren.

Vrijheid van meningsuiting betekent ook respect voor de mening van anderen. Het erkent dat er een verschil is tussen elk van ons, en er dus een veelheid aan meningen bestaat. Vrijheid van meningsuiting vieren is diversiteit, ja, zelfs dissensus vieren. Persvrijheid is een essentieel aspect van de vrijheid van meningsuiting. Zonder een vrij en onafhankelijk medialandschap en een diversiteit aan meningen is het onmogelijk een democratische samenleving op te bouwen en in stand te houden. ‘De vierde macht’ is het tegenwicht van de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht. Creativiteit, onafhankelijk onderzoek, kunst en cultuur , vrij denken en spreken kunnen enkel vooruitgang boeken in een systeem waar er sprake is van degelijke en transparante checks and balances.

 

Op 2 mei in Brussel en Antwerpen:

Wat is de toestand van onze democratie?

Welke impact hebben radicale standpunten en meningen en hoe giftig zijn sociale media? Op die en andere vragen zoeken Alicja Gescinska en Hind Fraihi op 2 mei – de vooravond van de werelddag van de persvrijheid – een antwoord tijdens het eerste Democracy Café van PEN Vlaanderen.  Democracy Café strijkt neer in Brussel en Antwerpen en is een onderdeel van Difference Day, een programma van VUB en UA rond persvrijheid en vrije meningsuiting.

Ook activiteiten op 3, 4 en 5 mei:

Bekijk hier het volledige programma van Difference Day

Meer info over Difference Day vind je hier.