fbpx
deMens.nu

Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie

Op 17 mei 1990 werd homoseksualiteit door de wereldgezondheidsorganisatie uit de lijst van geestesziekten geschrapt. Sindsdien vieren we op deze dag elk jaar de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT). Deze ochtend stelden premier De Croo en Staatssecretaris voor Gendergelijkheid en Diversiteit Sarah Schlitz het Federaal Actieplan voor een LGBTQI+ friendly België voor.

Het actieplan bevat 133 maatregelen die tegen 2024 uitgevoerd moeten worden. De volledige regering zal worden betrokken bij de uitwerking van de actiepunten. Zo zullen haatmisdrijven en haatspraak strenger aangepakt worden en de regering zal het verbod op de zogenaamde ‘bekeringstherapieën’ invoeren.

De lancering van het plan ging gepaard met het hijsen van drie regenboogvlaggen aan het kanselarijgebouw van de Eerste Minister.

 

 

“Liefde is liefde. België is altijd een pionier geweest op het vlak van LGBTQI+-rechten. Bijna 20 jaar geleden voerden we het homohuwelijk in. En ook op andere vlakken lopen we voorop. Die openheid is diep ingebed in onze samenleving. Toch blijft er nog heel wat werk.”

Alexander De Croo, Eerste Minister.

“Het is niet langer voldoende om ’tolerant’ te zijn. Tegenover haat moeten wij ons allen openlijk inzetten, opdat iedereen zijn/haar/hun leven kan leiden dat zij/hij/die wenst.”

Sarah Schlitz, Staatssecretaris voor Gendergelijkheid en Diversiteit.

“We zijn vergeten dat we allemaal hetzelfde zijn.”

Jaouad Alloul, dichter en acteur