fbpx
deMens.nu

‘De Inzichten’ met Maaike Neuville

Zondag 5 juni om 12.15 uur op Eén
Herhaling: maandag 6 juni om 14.20 uur en zaterdag 11 juni om 11.25 uur

‘DE INZICHTEN’ OP VRT NU OF TE BELUISTEREN ALS PODCAST.

“Ik denk dat er enorm veel troost te vinden is in het maken van films, in het maken van theater, in schilderijen en kunst. Ik kwam hier binnen in het huis van Victor Horta en ik werd echt stil en ik dacht: Ja, dat is wat wij kunnen doen. Wij kunnen mensen stil maken. Wij kunnen mensen naar binnen doen keren en kunst heeft niet altijd een tastbare waarde. Maar moet alles een tastbare waarde hebben? Dat is de hele discussie. Wat voor rare machientjes zouden wij dan zijn? Dus de waarde van ontroering, ja, dat is wel waar ik voor op de barricades wil springen.”

In het Brusselse Hortamuseum ontvangt presentator Nic Balthazar actrice Maaike Neuville. Ze is niet alleen een begenadigd actrice, maar ook film- en theatermaker en een sterk dichter. Ze is bekend van straffe reeksen als Van Vlees en Bloed, Clan of De Dag . Recent vertolkte ze prachtrollen in de fictiereeksen zoals De Twaalf of Red Light District.

Vorig jaar won ze nog een Ensor als beste actrice voor haar rol in de gevoelige film All of Us en voor het bijzondere Madame Bovary was ze genomineerd als beste actrice op het filmfestival van Milaan. In haar inzichten laat ze ons diep in haar hart kijken.

De Inzichten is een reeks van diepgaande gesprekken met inspirerende gasten

Dit zijn de inzichten van Maaike Neuville

  • Een groot inzicht is er doorgaans vele kleintjes.
  • Ambities blokkeren je ambities.
  • Ik begrijp dat ik je niet begrijp.
  • Inademen is het grootste avontuur.
  • Je kan je niet voorbereiden op het leven.
  • Niemand kan je pijn doen, je kan je alleen aan iemand pijn doen.

Dit programma werd samen met deMens.nu ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op de televisie naast de erediensten.

 

De opname van de aflevering vindt plaats in het Hortamuseum in Brussel.

“Ik heb vaak het gevoel en ik denk velen met mij, als je in een crisis zit, dat kan persoonlijk zijn, maar dat kan ook professioneel zijn, dat je zoekt naar het alles verlossende antwoord.
Ik denk dat dat gedicht toen geschreven was, toen ik op zoek was naar: geef mij nu de sleutel van hoe ik moet leven of waar het geluk ligt. Maar tegelijkertijd zit daar in dat gedicht de tweede laag van ja, ik ga er heel lang op mogen wachten, want het besef komt dan wel dat het niet bestaat, dat ene inzicht dat ons allemaal naar het geluk of de verlossing gaat brengen. Maar er zijn er kleintjes onderweg zo … ”

“Ik stond op een bepaald moment op het podium en ik was aan het spelen en het was alsof ik iemand in de zaal hoorde denken: amai, wat een ‘bitch’, irritant wijf …
Ja, dan heb je twee opties. Ofwel hou je je in, ofwel niet en dan zijt ge maar dat irritant wijf, want dat is ook gewoon een deel van wie wij zijn, man of vrouw of alles ertussen. Ja, je bent gewoon niet altijd perfect.”

 

 

“Ik zit misschien wel in een dip, maar ik heb die wel al meegemaakt. Dus, ik weet ook dat er iets naast bestaat, dat er schoonheid naast bestaat, dat ik daaruit geraak.
En als ik nu iemand ken die iemand verloren heeft ofzo dan is dat hetgeen dat ik als ervaringsdeskundige wel graag meegeef: er zit een patroon in en waar je nu inzit, het is niet het einde. Je gaat er op een bepaald moment naar kunnen kijken.”

 

 

“Ik denk dat er enorm veel troost te vinden is in het maken van films, in het maken van theater, in schilderijen, in zo een huis maken (Victor Horta). Ik kwam hier binnen en ik werd echt stil en ik dacht:  Ja, dat is wat wij kunnen doen. Wij kunnen mensen stil maken. Wij kunnen mensen naar binnen doen keren en dat heeft niet altijd een tastbare waarde. Maar moet alles een tastbare waarde hebben? Dat is de hele discussie. Wat voor rare machientjes zouden wij dan zijn? Dus de waarde van iets, van ontroering ja, dat is wel waar ik meteen voor op de barricades wil springen.”

Lees meer over ‘De Inzichten’ of bekijk de playlist op YouTube

 

Foto’s © Joke Goovaerts

Herbekijk op VRT NU

Gasten tot nu toe waren: schrijver en cultuurhistoricus David Van Reybrouck, klinisch psychologe Elke Van Hoof, schrijver en politicus Jan Terlouw, triatleet Marc Herremans, klimaatexperte en weervrouw Jill Peeters, actrice en juriste Lien Van de Kelder, politicoloog Jonathan Holslag, filosoof en wiskundige Jean Paul Van Bendegem, strafpleiter Christine Mussche, fertiliteitsexperte Petra De Sutter, oorlogsverslaggever Rudi Vranckx, humorist Geert Hoste, oncoloog Wim Distelmans, gynaecologe Marleen Temmerman en VUB-rector Caroline Pauwels.

De vorige afleveringen zijn nog steeds online beschikbaar. Ze zijn integraal te bekijken op VRT NU of te beluisteren als podcast.