fbpx
deMens.nu

Don’t Look Up

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg11 nr3. Lees hier meer recensies.

Ellen Vandevijvere

De satirische sciencefictionfilm Don’t Look Up vertelt hoe twee astronomen een wereldbedreigende komeet in de ruimte ontdekken. Wat dan volgt, is een aaneenschakeling van gebeurtenissen waarbij de onderzoekers voortdurend op de onwil botsen om hun wetenschappelijke bevindingen au sérieux te nemen.

Politiek gewin, economische belangen en zelfs kijkcijfers zijn belangrijker dan de mensheid zelf.

Je kan bij het bekijken van de film niet anders dan bedenken dat er aan deze sciencefiction helemaal niet zoveel fictie is, maar dat het veeleer om de onwezenlijk harde realiteit gaat. Want op sommige vlakken is de film wel degelijk op echte fenomenen gebaseerd: fake news, klimaatontkenners, absurde politieke taferelen, groeperingen die wetenschappelijke bevindingen onderuithalen …

De film toont op een onnavolgbare, tenenkrullende en zelfs grappige manier de kortzichtige, egoïstische kantjes van de mens die van een afstand wel naar het grotere geheel kijkt, maar eigenlijk niets doet. Net zoals dat helaas in reallife gebeurt.

Met schitterende acteerprestaties van onder meer Leonardo DiCaprio en Jennifer Lawrence.

 

Don’t Look Up
Regisseur: Adam McKay
Met: Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence e.a.
Land: Verenigde Staten
Jaar: 2021 – Duur: 138 min.
Te zien op Netflix

Illustraties © Netflix