fbpx
deMens.nu

Dopesick

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg11 nr3. Lees hier meer recensies.

Ellen Vandevijvere

Dopesick, een achtdelige dramaserie, volgt waarheidsgetrouw de verontrustende opmars van de verslaving aan de pijnstiller OxyContin, ontwikkeld door het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Purdue Pharma, in handen van de steenrijke familie Sackler.

In de jaren negentig bracht het bedrijf de krachtige pijnstiller op basis van opiaten op de markt. Naar eigen zeggen zou het middel geen verslavingseffect hebben, maar het bleek wel degelijk verslavend te zijn.

Purdue Pharma drukte zijn agressieve en misleidende promotiecampagnes alsnog door, tot in de meest kleinschalige artsenpraktijken. Dokters schreven het medicijn massaal en te goeder trouw voor, zelfs voor de kleinste pijnen.

Op een beklijvende manier focust de serie op enkele mensen in een industrieel stadje waar Purdue Pharma zijn promotie startte, en waar de verslaving dus ook begon.

De slachtoffers zijn gewone mensen en dat maakt de serie zo indrukwekkend. Niet het minst omdat, ondanks de honderdduizenden slachtoffers, honderden rechtszaken en claims, en een miljardenschikking in de VS, het medicijn nog steeds bestaat en de producenten er nog rijker van worden.

 

Dopesick
Producer, auteur: Danny Strong
Met: Michael Keaton, Peter Sarsgaard e.a.
Land: Verenigde Staten
Jaar: 2021 – Duur: 492 min.
Te zien op Disney+

Illustraties © Disney+