fbpx
deMens.nu

Knopen leggen met Kajira

Het eigene van bdsm ontrafeld

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg11 nr3. Lees hier meer artikels over ‘seksualiteit’.

Kajira is een Gentse vereniging die zich richt op studenten met interesse in bdsm, wat staat voor bondage, dominantie, sadisme en masochisme. Naast praatavonden, lezingen en workshops organiseren ze ook meer klassieke studentenactiviteiten. Zo proberen ze bdsm, fetisjen én kinks maatschappelijk bespreekbaar en aanvaardbaar te maken. Tegelijk willen ze een gezellige en veilige omgeving bieden om erover te praten, te discussiëren en vragen te stellen.

Wouter Goemaere en Bert Goossens

Met een open blik zakken we af naar een bondageworkshop. Samen met een dertigtal studenten nemen we plaats op de grond en vormen we een halve cirkel. We worden verwelkomd op de beginnersworkshop bondage, een activiteit waarbij een persoon iemand vastbindt om bijvoorbeeld seksuele of esthetische redenen. Het gaat over macht en machteloosheid, maar ook over het triggeren van erogene zones en het creëren van een gevoel van intimiteit.

Onze ogen gaan nieuwsgierig rond. De heersende dresscode is opvallend casual, met uitzondering van enkele collars. De workshopbegeleider begint met de nodige pedagogische ernst enkele veiligheidsvoorschriften te overlopen, zoals ‘bloed is goed’. Dat wil zeggen dat je goed moet opletten waar je de knopen legt, zodat je ze niet ergens op het lichaam plaatst waar ze de bloedtoevoer afbinden of zenuwen knellen. Ondertussen worden er verschillende soorten touwen, handboeien, tape en een veiligheidsmes doorgegeven.

Hoe strak de koorden ook worden gespannen, seksuele spanning hangt hier niet meteen in de lucht. De bedoeling van de workshop is niet om deelnemers in the mood te brengen, maar wel om hen te informeren. Hoe leg je de knopen, en vooral ook, hoe zorg je ervoor dat alles veilig verloopt.

Na het inhameren van de veiligheidsvoorschriften gaan de deelnemers met enkele basisknopen aan de slag. Een tweede sessie is op maat van ‘gevorderden’. Daar kunnen de aanwezigen kiezen tussen functionele bondage, waarbij je leert de knopen goed strak te maken, en artistieke bondage, waarbij het doel is om tot een mooi geheel te komen.

Als je in de slaapkamer graag snel to the point komt, ben je hier aan het verkeerde adres. Bondage vergt tijd en skills.

Tijdens de workshop heerst er een gemoedelijke, open sfeer. De organisatoren hebben geen schroom om te spreken over hun voorkeuren, hun relatie(s), hoe ze de bdsm’er in zichzelf hebben ontdekt … De een voelt zich zelfzeker met een zweep, de ander geniet van kleine of grote vernederingen. Nog anders is een switch, iemand die graag afwisselt tussen een dominante en een onderdanige houding. Elke bdsm’er heeft een eigen verhaal. (lees verder onder de foto)

 

Tijdens een bondageworkshop van studentenvereniging Kajira is het de bedoeling om de deelnemers te informeren: hoe leg je de knopen, en vooral ook, hoe zorg je ervoor dat alles veilig verloopt

 

Lief in het dagelijkse leven, controle in de slaapkamer

We willen wat dieper op zo’n verhaal ingaan. Na de workshop spreken we af met Jessie*, een voormalige bestuurder van Kajira die regelmatig nog een activiteit meepikt.

Op een avond bij een vriendin kwam ze voor het eerst in aanraking met bdsm. De vriendin vroeg droogweg aan Jessie of ze haar onderdanige vriend ook eens naakt wilde zien. Sure, dacht ze. Daarna werd de zweep bovengehaald en ook Jessie mocht die eens uitproberen. Sinds dat moment heeft ze de bdsm’er in zichzelf ontdekt.

Jessie: “In het dagelijkse leven ben ik lief en wil ik niets tegen de mensen hun wil doen. Maar als ik de controle heb en krijg, en de mensen vinden het niet erg dat ik die controle heb, des te leuker. Als je het mij morgen zou aanbieden, wil ik gerust over het hele land heersen. Ook in de slaapkamer krijg ik graag die rol.”

 

In 2013 werd Kajira als eerste bdsm-studentenvereniging in België door de Universiteit Gent erkend. Een historisch moment?

Jessie: In het begin waren er mensen die vreesden dat we in De Therminal (een Gents studentenhuis, red.) orgieën zouden organiseren. (lacht) Toen ik in het bestuur zat, was er nog geen sprake van een bondageworkshop. We bleven ver weg van het praktiserende. Wat we wel deden, was over bondage spreken: hoe doe je het veilig, waarop moet je letten, wat vind je er leuk aan, wat drijft je om het te doen …

 

Vind je dat bdsm de laatste jaren minder taboe is geworden?

Jessie: Veel minder. De trilogie Fifty Shades heeft daar een rol in gespeeld. De erkenning van Kajira en de aandacht daarrond zullen er ook aan bijgedragen hebben, maar algemeen gezien is de tijdsgeest zeker niet onbelangrijk. Er wordt meer over gepraat en er is meer kennis over. Er wordt nog altijd over bdsm gegrapt en ik zou niet zeggen dat het geen taboe meer is, maar heel wat minder dan pakweg vijf of tien jaar geleden.

 

De afgelopen jaren berichten de media vaak over grensoverschrijdend gedrag in diverse contexten. Kunnen we van de bdsm-wereld op dat vlak iets leren?

Jessie: Jazeker, in de bdsm-wereld is er veel aandacht voor consent met concrete morele richtlijnen zoals SSC (safe, sane & consensual) en RACK (risk-aware consensual kink). Of samengevat: denk na over wat je doet. Zorg er zeker voor dat de ander het wil en zich er goed bij voelt.

De bdsm-wereld is heel open: you do you en no kink shaming. Er is heel weinig dat als not done wordt beschouwd. Consent is daarin heel belangrijk.

Je hebt ook het concept consensual non-consent. Als in: “We spreken af dat we vanavond een spel spelen. Ik mag dan wel roepen en tieren van ‘nee, ik wil dit niet’, ik geef je nu toestemming om dat te negeren.” Ik zou dat zelf niet doen, maar moreel heb ik daar geen probleem mee.

* Om privacyredenen is Jessie een schuilnaam.

 

Bdsm-woordenboek

Bdsm: bondage & discipline, dominance & submission, sadism & masochism.

Fetisj: een voorwerp of niet-genitaal lichaamsdeel waarbij seksuele opwinding wordt beleefd.

Kink: een ongewone of ongebruikelijke seksuele voorkeur.

Fifty Shades: populaire romantrilogie van E.L. James waarin bdsm aan bod komt en die ook werd verfilmd.

SSC: safe, sane & consensual.

RACK: risk-aware consensual kink.

Vanilla: mensen die niet aan kink en bdsm doen.