fbpx
deMens.nu

Wat wij willen

Mijn leven als moeder, vrouw, feminist

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg11 nr4. Lees hier meer recensies.

Wendy Serraris

In Wat wij willen vertelt Isabel Allende over haar leven en de verschillende rollen die ze opneemt, die van moeder, vrouw, feministe, vriendin … De titel geeft ook al duidelijk aan waarover ze het wil hebben: wat willen wij, vrouwen?

Wie een aantal van haar boeken heeft gelezen, weet dat Allende een verhalenvertelster pur sang is. Dit keer is het geen fictief verhaal, maar vertelt ze over haar leven, van jongs af aan tot nu, en ze lonkt zelfs even naar de toekomst. In elk hoofdstuk raakt ze andere thema’s aan, zoals intrafamiliaal geweld, anticonceptie, vriendschap, relaties, financiële onafhankelijkheid …

Het boek lijkt wel enige continuïteit te missen. Het komt geforceerd over, om in ieder hoofdstuk toch maar een zoveelste maatschappelijk probleem te kunnen aankaarten. En de hoofdstukken zijn zo kort – gemiddeld anderhalve, soms slechts een halve pagina lang – dat het verhaal amper op gang lijkt te komen en telkens weer stokt.

Inhoudelijk is het werk zeker interessant en zet het aan tot reflecteren. Het geeft stof tot nadenken over de problemen waar vrouwen dagelijks mee te maken krijgen, maar vormelijk laat het toch te wensen over.

 

Wat wij willen
Mijn leven als moeder, vrouw, feminist
Isabel Allende
Wereldbibliotheek, 2021
ISBN 978 90 2845 140 7