fbpx
deMens.nu

De Vlaamse Debatwedstrijd – editie 2023

Hujo is terug met een nieuwe editie van De Vlaamse Debatwedstrijd! Time to debate!

In 2023 komen ze naar maar liefst 7(!) regionale steden.

Meer info en inschrijven

Interview met Flo Tomlinson – hujo’s projectmedewerker ‘debat en filosofie’

Hallo Flo, bedankt dat je ons wat wilt vertellen over jou en De Vlaamse Debatwedstrijd. Om er meteen in te duiken, kan je ons even een korte achtergrond schetsen van jezelf? (Wie ben je, wat houdt je bezig in het dagelijkse leven,…)

Hallo iedereen, ik ben Flo! Ik ben eigenlijk al sinds het middelbaar bezig met participatie en jongeren engagement, en dat is nu nog steeds zo. Ik was bijvoorbeeld heel actief in de Scholierenkoepel, onder andere in de Raad van Bestuur. Daar waren we ook dagelijks bezig met de stem van jongeren over te brengen naar het beleid, leerkrachten, directie. Ik vond het altijd heel belangrijk dat jongeren effectief een stem hadden.

Verder geloof ik ook heel erg in de kracht van jonge mensen. Iedere jongere heeft wel iets te bieden. Via via ben ik bij Schamper terecht gekomen, dat is het studentenblad van de Universiteit Gent en later via die weg bij Hujo. De vacature rond debat en filosofie sprong mij onmiddellijk in het oog en ik ben er dan volledig voor gegaan. De passie die ik heb voor jongeren ga ik helemaal kunnen toepassen in mijn job nu.

Fijn om te horen dat je zo gepassioneerd bent! Wat trekt jou nu net zo aan aan het hele ‘debat gegeven’, De Vlaamse Debatwedstrijd, public speaking,..?

We leven in een heel gepolariseerde wereld en dat merk ik heel erg op sociale media. We discussiëren heel graag en zoeken vaak toch ook wel vaak ruzie met elkaar (om het cru te zeggen). Debat en filosofie zijn twee vormen waarbij discours op een juiste en gestructureerde manier gevoerd kan worden.

Zeker bij debat vind ik dit het geval, want er zijn regels, een format dat gevolgd wordt. Dat zorgt ervoor dat er meer focus is op het inhoudelijke, in plaats van wie het luidst praat of wie zijn tegenstander het hardst ‘inmaakt’. Bij debat gaat het om je argumenten te onderbouwen en deze dan naar voor te brengen. Dat is ook hetgeen ik zo leuk en interessant vind hieraan. Net daarom vind ik het ook het perfecte medium om zowel jongere als oudere mensen tegen elkaar in te laten gaan rond bepaalde thema’s.

Je zal het artikel rond ‘polarisatie in de klas’ uit Knack, met Christophe Busch, ongetwijfeld wel gelezen hebben. Denk jij dat een debatwedstrijd, zoals wij nu doen, een hulp is om polarisatie mee uit de klas te krijgen?

Hoewel ik niet denk dat er in elke klas per sé een debat moet gehouden worden over elk onderwerp, geloof ik er wel in dat door debat te promoten, we een gezondere discussiecultuur creëren. We geven bijvoorbeeld ook workshops in klassen, waarbij we eigenlijk ludieke spelletjes doen. Dat is dan geen ‘officieel’ debat, maar kleine debatspelletjes om je mening correct te leren formuleren, om inzicht te krijgen in iemand anders mening.

En ik denk dat dit soort methodieken, en de filosofie die achter de Vlaamse Debatwedstrijd zit, wel degelijk nuttig kunnen zijn in de klas.

Lees het volledige interview