fbpx
deMens.nu

Nelly & Nadine

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg12 nr1. Lees hier meer recensies.

Ellen Vandevijvere

De Zweedse filmmaker Magnus Gertten is geïntrigeerd door een archiefbeeld van net na de Tweede Wereldoorlog. Het filmbeeld toont een groep vrouwen die in het Zweedse Malmö is gearriveerd. Ze werden allemaal bevrijd uit Duitse concentratiekampen waar ze in de gruwelijkste omstandigheden moesten zien te overleven.

Wie waren die vrouwen? De regisseur blijft hangen bij één specifiek gezicht, dat van Nadine Hwang.

Een onwaarschijnlijk liefdesverhaal ontspint zich tussen Nadine en Nelly, gereconstrueerd dankzij de archieven op de zolder van Nelly’s kleindochter. Laag na laag onthult de documentaire het leven van grootmoeder Nelly die na de oorlog de levenslange partner van Nadine was. Hun relatie was geheim voor de buitenwereld, ze woonden als ‘vriendinnen’ samen. Zelfs hun familie was tot nu niet op de hoogte van hun liefdesrelatie.

De film toont de pure, innige liefde die de twee vrouwen voor elkaar koesterden, op poëtische wijze verteld vanuit hun eigen standpunt, en verhaalt tegelijk over de emotionele aanvaarding, hoe de familie met die compleet nieuwe informatie omgaat. Benieuwd wat de maker nog meer ontdekt achter de gezichten van dat ene beeld.

 

Nelly & Nadine
Regisseur: Magnus Gertten
Land: Zweden, België, Noorwegen
Jaar: 2022
Duur: 92 min.
Online beschikbaar via Dalton Distribution, MyLum Lumière en Picl.