fbpx
deMens.nu

‘De inzichten’ van Karine Claassen

Zondag 23 april om 10.15 uur op Eén
Herhaling: maandag 24 april om 14.20 uur en zaterdag 29 april om 11.25 uur. En op VRT MAX.

‘DE INZICHTEN’ OP VRT MAX OF TE BELUISTEREN ALS PODCAST.

Het is erg belangrijk om authentiek afscheid te kunnen nemen van iemand. Dat heeft zo veel impact op je rouwproces en op hoe je verder gaat in het leven. Maar door de reeks ‘Afscheid’ te maken, heb ik ook gezien hoe moeilijk het voor sommigen is om een waardig afscheid te krijgen. Dat zou een voorrecht moeten zijn. Het is goed dat er veel mensen op de barricades staan voor dat zelfbeschikkingsrecht. 

‘De inzichten’ is een reeks van diepgaande gesprekken met inspirerende gasten over hun levensinzichten.

Op de hoogste verdieping van de Gentse Boekentoren ontvangt presentator Nic Balthazar VRT-journaliste en documentairemaakster Karine Claassen.

Ze trok met scherpe blik door het Amerika van Trump. Voor Het leven in kleur verzamelde ze onverholen getuigenissen over racisme in Vlaanderen. En nu verschijnt de reeks Waarom wachten? Over waarom we zouden wachten om echt met elkaar te praten.

Filosoferen op zondag

“Dans, doe onnozel, ga tegen de stroom in. Spreek in de supermarkt eens iemand aan. Rol over de grond met je kinderen. Kijk naar je kinderen en speel met hen mee. Spel is iets wat mij lichtheid en creativiteit geeft. Spel maakt me gewoon gelukkiger.” 

Hoe kijkt documentairemaakster Karine Claassen naar het leven en welke lessen haalt ze er uit?  

 De inzichten van Karine Claassen

  1. Speel!
  2. Wenen is zweten.  
  3. Leren loslaten is essentieel.
  4. Trauma is de wortel van onze diepste wonde.
  5. Vind schoonheid in afscheid. 
  6. Ga naar buiten.

‘De inzichten’ werd samen met deMens.nu ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op de televisie naast de erediensten.

De opname van de aflevering vindt plaats in de Boekentoren in Gent.

Zoek naar een manier om authentiek afscheid te nemen van iemand. Omdat dat zo veel impact heeft op hoe dat je uw rouwproces beleeft als persoon die overblijft en verder gaat in het leven.
Anderzijds heb ik ook gezien dat het voor sommige mensen moeilijk is om een waardig afscheid te krijgen. Dat zou echt een voorrecht moeten zijn. En dat daar heel veel mensen voor op de barricades staan om te pleiten voor dat zelfbeschikkingsrecht.

Dat is dan vaak het discours dat dan volgt op een gesprek over racisme. Maar er is toch al iets aan het veranderen. En dat discours komt vaak vanuit een wit perspectief en dan is het belangrijk om de focus te bewaren. En dat zijn ook dingen die ik leer. Want nogmaals, er zijn heel veel activisten, die al jarenlang bezig zijn met deze zaak. En heel veel mensen zie je die shit naar hun kop geslingerd hebben gekregen omdat ze zich actief uitspreken.

Dat is gelijk mensen vandaag discussies voeren of vragen stellen over zo een woke generatie. Dat is woke, en dat en ik ben niet meer mee en … Je bent gewoon een empathisch mens.
Je kijkt naar,  je kijkt naar de wereld, hoe die is. En je, en je bent en je bent wakker. Je bent alert voor wat er gebeurt.Dat is niet meer of niet minder dan dat.

 

Foto’s © Joke Goovaerts

Herbekijk op VRT MAX

Gasten tot nu toe waren: stand-upcomedian William Boeva, mensenrechtenactivist, kunstenaar en schrijver Fleur Pierets, acteur Frank Focketyn, actrice Maaike Cafmeyer, actrice en regisseuse Maaike Neuville, schrijver en cultuurhistoricus David Van Reybrouck, klinisch psychologe Elke Van Hoof, schrijver en politicus Jan Terlouw, triatleet Marc Herremans, klimaatexperte en weervrouw Jill Peeters, actrice en juriste Lien Van de Kelder, politicoloog Jonathan Holslag, filosoof en wiskundige Jean Paul Van Bendegem, strafpleiter Christine Mussche, fertiliteitsexperte Petra De Sutter, oorlogsverslaggever Rudi Vranckx, humorist Geert Hoste, oncoloog Wim Distelmans, gynaecologe Marleen Temmerman en VUB-rector Caroline Pauwels.

De vorige afleveringen zijn nog steeds online beschikbaar. Ze zijn integraal te bekijken op VRT MAX of te beluisteren als podcast.

Lees meer over ‘De inzichten’ of bekijk enkele quotes op de playlist

Bekijk het persbericht