fbpx
deMens.nu

Tegenvoets

De scherpe blik van twee juristen op actualiteit en maatschappij

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg12 nr2. Lees hier meer recensies.

Laure Lytens

Walter Van Steenbrugge en Johan Vande Lanotte representeren de ars rhetorica in hun podcasts Tegenvoets. Ze gaan in dialoog over actualiteit en maatschappij, en reflecteren over de Belgische en Europese wet.

Johan Vande Lanotte en Walter Van Steenbrugge

Kan je vaccinatie verplichten? Hoe verhoudt het recht zich tot privacy in een digitaal tijdperk? Of tot godsdienstvrijheid in een globaliserende wereld?

De afwezigheid van een exact rechtsprekend orakel wijst mensen op hun eigen verantwoordelijkheid. Mensenwerk is nu eenmaal niet exact, het is gelimiteerd door eigen vermogen en kennis, alsook door context en tijd. Ondanks die zelfkennis streven mensen toch rechtvaardigheid na, om enige orde en gelijkwaardigheid te beschermen.

De podcasts leggen de complexiteit bloot van de interessante tijd waarin we leven, want ook de wet is onderhevig aan innovatie, veranderend gedachtegoed en praktische limieten. Zelfreflectie, voorzichtigheid en onpartijdigheid banen de weg voor de rede.

De twee advocaten combineren metareflectie met concrete casussen en beargumenteren kwalitatief waar het recht sterk staat en waar het tekortschiet, de menselijkheid in acht genomen. Een aanrader, onzes inziens.

 

Tegenvoets
Walter Van Steenbrugge en Johan Vande Lanotte
Sedert 2021
Podcasts online te beluisteren