fbpx
deMens.nu

Het verhaal van Rusland

Mythe en macht van Vladimir de Grote tot Vladimir Poetin

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg12 nr2. Lees hier meer recensies.

Bert Goossens

De Russische president Vladimir Poetin heeft zich in 2022 ontpopt als dé grote vijand van Oekraïne en het Westen. Om inzicht te krijgen in hoe de ‘rationele’ Poetin is kunnen overgaan tot de waanzinnige oorlog met Oekraïne en waarom een groot deel van de bevolking hem blijft steunen, is het verhelderend om je even onder te dompelen in de Russische geschiedenis.

Orlando Figes, een meermaals onderscheiden Britse historicus, schreef met Het verhaal van Rusland een boek dat toegankelijk is voor een breed publiek.

De Russische geschiedenis is er een van geweld en mythevorming. In dat opzicht verschilt ze niet fundamenteel van andere landen.

Rusland heeft een traditie van sterke, autoritaire leiders. Machthebbers die toenadering zochten tot het Westen en voorzichtig openstonden voor democratische principes, werden steevast afgewisseld door zij die zich terugplooiden op een eigen ‘Russische’ koers, waarbij mythische denkbeelden nooit ver weg waren.

Na het einde van de Sovjet-Unie werd Boris Jeltsin de eerste president van de Russische Federatie. Hij kreeg nooit echt vat op de enorme economische uitdagingen, waarna Vladimir Poetin opnieuw een autoritaire koers ging varen, met alle gevolgen van dien. Of er na Poetin weer een democratische dooi zal volgen, durft de auteur niet te voorspellen.

 

Het verhaal van Rusland
Mythe en macht van Vladimir de Grote tot Vladimir Poetin
Orlando Figes
Nieuw Amsterdam, 2022
ISBN 9789046828021

Foto bovenaan © Shutterstock.com