fbpx
deMens.nu

Vrijwilligers van bij ons

Vrijwilligers bij het Hannah Arendt Instituut

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg12 nr2. Meer verhalen van vrijwilligers hier.

Het Hannah Arendt Instituut in Mechelen, afgekort als het HAI, werkt rond burgerschap, stedelijkheid en diversiteit. Corinne Assenheimer en Anja Van de Velde zijn er als vrijwilliger aan de slag. Zij vinden er medemenselijkheid en verbinding, waardigheid en energie, en het gevoel iets te betekenen voor jezelf, anderen en de samenleving.

Luc Vangansbeke

Vrijwilliger Corinne Assenheimer

Corinne Assenheimer © Isabelle Pateer

Waarom doe je aan vrijwilligerswerk?

Corinne Assenheimer: In juli 2021 ging ik met pensioen. Om mijn leven aangenaam te structureren en me mentaal, fysiek en sociaal in te zetten, keek ik even rond wat er zich aanbood. Het Hannah Arendt Instituut sluit mooi aan bij de waarden die ik belangrijk acht: informeren, waardigheid, medemenselijkheid. Het HAI vertrekt van wetenschappelijk onderzoek en wil een brug slaan tussen die academische wereld en de maatschappij. Vrijwilligerswerk betekent dat ik mij voor die waarden kan inzetten, ze kan uitdragen en delen met anderen. En het geeft me energie.

 

Hoe ben je bij het Hannah Arendt Instituut terechtgekomen?

Corinne: Ik kende directeur Christophe Busch al van verschillende lezingen, onder andere over de Shoah en de manier waarop ‘gewone mensen’ tot massamoordenaars kunnen evolueren. Het HAI richt zich op verbondenheid, tegen de krachten die ons vandaag uit elkaar trachten te drijven. Ik voelde me er meteen welkom en gerespecteerd. Het is kleinschalig en heeft een warm, open team dat voor het geheel van de organisatie werkt. Er zijn geen egotrippers, wat tegenwoordig nogal uitzonderlijk is.

 

Welke taken neem je zoal op bij het HAI?

Corinne: Hoofdzakelijk praktische hulp bij het jaarlijkse grote event Facts to Act: instaan voor het onthaal van de deelnemers, hen naar de juiste locatie begeleiden, algemene informatie geven, de zaal inrichten voor de sprekers, zorgen dat de setting in orde is, oog hebben voor mogelijke vragen van deelnemers, en dat samen met het HAI-team. Het is fijn om met mensen te werken die allen hetzelfde nastreven.

 

Wat wil je met je vrijwilligerswerk bereiken?

Corinne: Ik wil graag dat waarden als autonomie, verbondenheid, waardigheid op die manier de samenleving bereiken. We kunnen in een maatschappij leven waarin samenleven mogelijk is, in tegenstelling tot wat partijen die de polarisatie preken, willen bereiken. Ik zie de mens als fundament van de maatschappij, als gemeenschappelijke basis, als zingever.

 

Wat motiveert je als vrijwilliger?

Corinne: Vooral de relaties die ik met andere mensen kan opbouwen, voor sommigen een geneesmiddel tegen eenzaamheid. Verder de verbondenheid die ik voel, de erkenning die ik krijg, de zingeving die ik vind. Het belangrijkste is dat je je een deel van het geheel voelt. Ik denk soms dat het de vrijzinnige gemeenschap aan gemeenschap ontbreekt, maar je merkt dat het verbetert, dat er meer aandacht groeit voor de emotionele en relationele noden van de mens. Het belang daarvan mag niet onderschat worden.

 

 

Vrijwilliger Anja Van de Velde

Anja Van de Velde © Isabelle Pateer

Hoe ben je ertoe gekomen om vrijwilligerswerk te doen? En hoe ben je bij het Hannah Arendt Instituut beland?

Anja Van de Velde: Ik was op zoek naar zingeving. Tegelijk hoopte ik interessante mensen te ontmoeten en uit mijn sociaal isolement te komen. Toen ik ergens een bericht las dat de medewerkers van het huisvandeMens Vilvoorde vrijwilligers zochten, heb ik meteen contact met hen opgenomen. En een week later was ik er al aan de slag als vrijwilliger … Nadien kwam de vraag of ik ook een keertje tijdens het weekend tijd had en zo ben ik bij het Hannah Arendt Instituut in Mechelen terechtgekomen. Daar heb ik aan het event Facts to Act meegewerkt.

 

Wat betekent vrijwilligerswerk voor jou?

Anja: Ik zoek vooral naar verbinding bij vrijwilligerswerk. Plaats mij niet op een autosalon, maar wel op een gebeuren als Facts to Act. Het gaat mij om mentale voeding, voor mezelf en voor anderen. In die zin was Facts to Act meteen een voltreffer. Het was een heel fijn team om mee samen te werken, zowel de mensen van het HAI als de vrijwilligers. En ook de bezoekers van het evenement waren erg hartelijk.

De wisselwerking daarbij is belangrijk voor mij. Ik besteed met plezier tijd en energie aan iets als er ook iets voor terugkomt. Dat hoeft zeker geen remuneratie te zijn, wel een goed gevoel, energie, jezelf terugvinden door een zinvolle bezigheid … Het gevoel hebben van zorgen voor jezelf én voor anderen. En dat werkt verbindend.

 

Wat deed je zoal tijdens Facts to Act?

Anja: Facts to Act is een tweedaagse met lezingen, panelgesprekken, workshops enzovoort, waaraan zowel wetenschappers als beleidsmakers en burgers deelnemen. De taken als vrijwilliger zijn dan ook zeer gevarieerd: mensen aan de ingang verwelkomen, deelnemers registreren, hen naar de juiste locatie begeleiden, de zalen in orde brengen … Daarnaast werd ons als vrijwilliger ook de gelegenheid geboden om hier en daar aan een lezing of activiteit deel te nemen.

 

Wat treft je het meest bij je vrijwilligerswerk?

Anja: Dat je het met meraki kan doen. Meraki is Grieks en staat voor ‘iets doen met al je creativiteit, met je ziel en liefde’. Dat je dus in alles wat je doet een stukje van jezelf stopt. Daar was op Facts to Act ruimte voor. Je inzet werd ook meteen beloond: er was aandacht voor je, men was je dankbaar en uitte waardering voor je inzet. Er was altijd wel een hapje of drankje beschikbaar, een ruimte ook om even te bekomen. ’s Avonds had ik het gevoel: is het al tijd om te gaan? Dan keerde ik met de glimlach van al die mensen huiswaarts. Dat is in deze tijden een goed gevoel.

 

Vrijwilliger worden bij het Hannah Arendt Instituut?

Het Hannah Arendt Instituut is een jonge organisatie in volle groei. Het HAI geeft vormingen, doet aan onderzoek, maakt wetenschap toegankelijk en brengt mensen samen.

Daarbij houdt het steeds eenzelfde doel voor ogen: wetenschappelijke kennis over burgerschap, stedelijkheid en diversiteit verbinden met beleid, middenveld en burgers, om zo een positieve impact op het samenleven te hebben.

Wil je meer te weten komen over desinformatie, polarisering, haatspraak of radicalisering? Dan kan je de activiteiten van het Hannah Arendt Instituut bijwonen, of … je kan eraan meewerken als vrijwilliger.

Het Hannah Arendt Instituut is gevestigd op de Grote Markt 21 te 2800 Mechelen. Meer informatie over het HAI vind je hier en een contactformulier hier.

Foto bovenaan © Shutterstock.com