fbpx
deMens.nu

Podcast: Beginnen na je studies

Je bent jong en je wilt wat. Je bent afgestudeerd, de wereld ligt aan je voeten en je bent helemaal klaar om op je eigen benen te staan. Maar hoe doe je dat? Je leert veel op school, maar de belangrijke zaken van het leven komen vaak niet aan bod. Denk maar aan het zoeken van werk, sparen of beleggen, … Kan ik als starter een huis kopen of is huren een betere optie? En hoe zit het nu met mijn belastingen of verzekeringen?
In de podcast Beginnen na je Studies luisteren we naar tips en tricks van experts om zonder zorgen te beginnen aan adulting 1.01.

Beluister op Spotify

 

Sparen en beleggen, Michaël Van Droogenbroeck (VRT)

Onze eerste gast bij de podcast Beginnen na je Studies is Michaël Van Droogenbroeck. Michaël, dat is de man van het geld. Wanneer je straks naar het Journaal van 7 kijkt, is de kans groot dat hij als reporter in beeld verschijnt. Hij probeert het financiële nieuws op een verstaanbare manier tot bij de mensen thuis te brengen. Tijdens deze aflevering komen we alles te weten over sparen en beleggen voor starters.

 

Solliciteren, Jonas De Keersmaecker (Vlaamse Overheid)

‘You never get a second chance to make a first impression’. Het kan dus maar beter goed zitten wanneer je voor een job solliciteert. We luisteren naar Jonas De Keersmaecker, directeur rekrutering en selectie bij Vlaamse overheid. We hebben dus iemand met alle insight info aan de andere kant van de sollicitatietafel. Wat moet ik absoluut weten en wat is not done? Jonas beantwoordt al je vragen rond het zoeken naar werken.

 

Kopen of huren, Béa Vandendael (VTM)

64% van de jonge starters geeft aan dat ze geen eigen woning kunnen kopen. De woningprijzen blijven stijgen en veel jongeren zitten met de handen in het haar. Wie kan er tegenwoordig nog iets kopen? En is huren altijd weggesmeten geld? Daarvoor gaan we te rade bij Béa Vandendael. In het programma Blind Gekocht bracht ze onmogelijke projecten steevast tot een goed eind. Als er iemand iets af weet van vastgoed dan is het zij wel.

 

En meer!

 

  • Keuzes maken, Margriet Hermans

Hoe combineer je het idee van een loopbaan met je sociale leven, vrije tijd, relatie en misschien op termijn kinderen? En nog veel belangrijker: is dit wel wat ik wil? We gaan in gesprek met Margriet Hermans over keuzes maken en de twijfels die daar misschien bij komen kijken.

  • Belastingen, professor Michel Maus (VUB)

Bij de meeste mensen betekent de jaarlijkse belastingaangifte één ding: stress. Voor diegene die net als mij geen achtergrond hebben in fiscaal recht, is het toch wel een doolhof aan codes en moeilijk taalgebruik. Eén foutje kan je geld kosten. Het ergste van alles? Niemand leert je hoe je die belastingbrief moet invullen. Gelukkig mogen we vandaag te rade bij dé expert als het gaat over belastingen: professor Michel Maus.

  • Zingeving, Ine Vandeweyers (huisvandeMens)

In deze aflevering hebben we het over zingeving. Iets waar je misschien heel snel aan voorbij gaat wanneer je bezig bent met de serieuze zaken van het leven. Maar het is toch iets om bij stil te staan: wat vind ik belangrijk in het leven? Al meteen zo’n wollige filosofische vraag. Gelukkig bestaan er mensen die hier op dagelijkse basis mee bezig zijn zoals vrijzinnig humanistisch consulent Ine Vandeweyers.

  • De notaris, Jakobus Monteyne (Roosens & Monteyne)

De notaris, dat is in mijn gedachten iemand waar je alleen naartoe gaat als je overgrootvader zijn laatste adem heeft uitgeblazen. Maar er zijn nog heel wat andere momenten in je leven wanneer je in contact komt met een notaris. Om er een paar te noemen: het kopen van een huis, trouwen of het opstellen van je eigen testament. Omdat ik helemaal (nog) niet thuis ben in notarieel recht ga ik te rade bij notaris Jakobus Monteyne.

  • Gap year, Martijn Martens

Iedereen droomt er wel eens van: je plant een reis, pakt je koffers en vliegt naar een ver land om de wereld te ontdekken. Je hoor regelmatig van mensen die na hun studies gaan backpacken of vrijwilligerswerk doen, maar eenmaal je aan het werk bent lijkt het minder evident om alles achter te laten. Of toch? We spreken vandaag met Martijn, die besloot om zijn woonst, zijn werk en zijn leven in België voor een jaar achter te laten voor een groot avontuur.

  • Verkiezingen (Daphne Siozos)

België heeft 6 regeringen, 6 parlementen, 49 ministers en laten we eerlijk zijn: een niet zo duidelijke politieke structuur. Als alles goed is trekken we in 2024 met z’n allen naar de stembus voor de regionale, federale én de Europese verkiezingen. Maar wie weet eigenlijk nog wat en hoe? En als ik iets nuttig wil doen met mijn stem, hoe ga ik dan het best aan de slag? We luisteren naar Daphne Siozos, jongerenconsulent voor Dwaalzin en een bekend gezicht op Tiktok.