fbpx
deMens.nu

Extreem online

Hoe de virale propaganda van Schild & Vrienden en Vlaams Belang extreemrechts groot maakt

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg12 nr3. Lees hier meer recensies.

Philipp Kocks

We herinneren ons wellicht allemaal de beruchte Pano-reportage op de VRT waarin we kennismaakten met de aangebrande en uiterst zorgwekkende communicatie van extreemrechtse online gemeenschappen als Schild & Vrienden. In Extreem online beschrijft auteur en journalist Tim F. Van der Mensbrugghe de opkomst en het uit de hand lopen van dat soort neofascistische retoriek en beeldvorming.

Aan de hand van een kleine greep uit de geschiedenis van het Vlaams Blok, later het Vlaams Belang, en zijn spilfiguren toont Van der Mensbrugghe aan hoe kopstukken zoals Dries Van Langenhove en Tom Van Grieken polariserende communicatie volledig onder de knie kregen. Niet voor niets is het de partij die het meest uitgeeft aan haar aanwezigheid op sociale media.

Het boek schetst de gevaren en de valkuilen van dat soort communicatie en geeft ons de tools om ons ertegen te wapenen. Al is dat hoofdstuk vrij kort, want de auteur geeft zelf toe dat hij niet weet hoe we er het best mee omgaan. Extreem online geeft je inzicht in hoe extreemrechtse groepen lang in het donker hebben kunnen gedijen om dan in een vingerknip in de mainstream media te worden gekatapulteerd.

 

Extreem online
Hoe de virale propaganda van Schild & Vrienden en Vlaams Belang extreemrechts groot maakt
Tim F. Van der Mensbrugghe
Borgerhoff & Lamberigts, 2022
ISBN 9789463938495