fbpx
deMens.nu

Educatief pakket Draw for Change!

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg12 nr4. Lees hier meer ‘Ingezoomd‘.

Draw for Change! portretteert zes vrouwelijke cartoonisten die de problematiek van genderongelijkheid in hun werk behandelen. Naast de documentaireserie en de tentoonstelling is er nu ook een educatief pakket beschikbaar.

Joke Goovaerts

Draw for Change! is een zesdelige documentaireserie, gecreëerd door Vincent Coen en Guillaume Vandenberghe, en geproduceerd door Clin d’œil films. Zes vrouwelijke cartoonisten bieden een blik op enkele van de meest prangende problemen waarmee vrouwen vandaag de dag wereldwijd te maken hebben. Het gaat om cartoonisten uit Mexico, de Verenigde Staten, Rusland, India, Syrië en Egypte.

In hun tekeningen belichten de cartoonisten elk in hun eigen stijl een ander aspect van genderongelijkheid. Behandelde thema’s zijn onder andere huiselijk geweld, vrouwenrechten, femicide, maar ook censuur. Meer bewustwording rond vrouwenrechten en gendergelijkheid creëren, dat is de bedoeling. De documentaireserie focust op problematieken wereldwijd, maar is ook een reflectie op onze eigen maatschappij.

 

Educatief pakket en VR workshop

Nu is er ook een bijbehorend educatief pakket rond genderongelijkheid. Het lespakket is geschikt voor leerlingen van de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. Draw for Change! wil leerlingen inspireren om op te komen tegen genderongelijkheid.

Het educatief pakket is ontwikkeld door Blue Bird Docs in samenwerking met Oetang Learning Designers en JEF. Het pakket kwam tot stand met de steun van de Vlaamse Overheid, de Fédération Wallonie-Bruxelles, deMens.nu, de provincie West-Vlaanderen en de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.

 

Ontdek en download het educatief pakket ‘Draw for Change!’

Boek een VR workshop

 

Tentoonstelling

De tentoonstelling Draw for Change! is nog steeds te bezoeken. Ze opent voor de tweede maal de deuren, van 21 oktober tot en met 5 november 2023 in het Stripmuseum in Brussel.

 

Lees hier meer artikels over Draw for Change!

 

 

Ontdek ook het educatief pakket bij de film Young Plato

Met dat pakket wil men iedereen die bij de opvoeding van kinderen betrokken is, warm maken om met hen te filosoferen. Dat kan in de klas, op de speelplaats, in de auto of thuis aan de keukentafel.

Aan de hand van filmfragmenten en verschillende denk- en gespreksoefeningen leer je kinderen om kritisch na te denken over grote thema’s zoals geluk, vriendschap, goed en kwaad.

Ontdek en download hier het educatief pakket van ‘Young Plato’.