fbpx
deMens.nu

Everything Everywhere All at Once

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg12 nr4. Lees hier meer recensies.

Philipp Kocks

Evelyn Wang is een Chinese immigrante in de Verenigde Staten die al haar tijd spendeert aan het runnen van een wasserette. Terwijl zij zich enkel en alleen op haar job focust, gebeurt er van alles rond haar waar ze geen oog voor heeft.

Haar man wil scheiden omdat hij merkt hoe ongelukkig ze in hun relatie is geworden en haar dochter kampt met identiteitsproblemen. En zo gaat het leven verder. Tot Evelyn plots een multiversum wordt ingezogen, waar zij, zo blijkt, de enige is die de wereld kan redden.

Everything Everywhere All at Once is een van die films die kijkers in twee kampen verdeelt. Ofwel denk je: wat is dat? Ofwel wordt het je nieuwe lievelingsfilm.

Los daarvan kan je de prent ook zien zoals hij is: een genreoverschrijdende speelfilm die vol filosofische en culturele nuances zit met daarbovenop een partij fantastisch acteer- en regisseerwerk. Om hem helemaal te doorgronden, heb je wel een aantal kijkbeurten nodig – en enkele online analyses die je daarbij helpen.

De film sleepte naast tal van andere prijzen maar liefst zeven Oscars in de wacht, waaronder die voor beste film, beste actrice en beste regie. Hollywood is duidelijk klaar voor iets nieuws.

 

Everything Everywhere All at Once
Regie: Daniel Kwan en Daniel Scheinert
Met: Michelle Yeoh, Stephanie Hsu, Jamie Lee Curtis, Ke Huy Quan e.a.
Land: Verenigde Staten
Jaar: 2022
Duur: 139 min.
Beschikbaar op dvd en blu-ray

Foto bovenaan © Allyson Riggs / A24