fbpx
deMens.nu

Hogwarts Legacy

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg12 nr4. Lees hier meer recensies.

Wouter Goemaere

Hogwarts Legacy is een spel waar vele (millennial) gamers al jaren op wachten: een eerste volwaardige adaptatie van de wondere wereld van Harry Potter. Het verhaal speelt zich af zo’n eeuw voor Harry zijn eerste stappen in Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus zet. Je kruipt in de huid van een student die de mysteries van de oude school moet ontrafelen om een goblinopstand voor gelijke rechten de kop in te drukken.

Hogwarts Legacy is een openwereld-roleplayinggame. Je speelt dus geen voorgekauwde protagonist die een lineair verhaal doorloopt. In een roleplayinggame kies je zelf je naam, gender, uiterlijk, hoe je progressie maakt, enzovoort. Door het spel heen maak je allerlei kleine en grote beslissingen die het verloop van het verhaal beïnvloeden. Een spannend vooruitzicht voor fans die op hun elfde verjaardag stiekem hoopten op een uil met een uitnodiging om zelf naar Zweinstein te gaan. De open wereld van Hogwarts Legacy is een rijkgevulde speeltuin die zich uitstrekt over geliefde locaties uit de filmreeks. Je vindt er grotten om te verkennen, wilde dieren, ingrediënten voor toverdrankjes, rebellenkampen en een heleboel mensen in nood. Jammer genoeg hebben de makers de keuze-elementen te weinig benut. De impact die je op het verhaal in Hogwarts Legacy hebt, is uiteindelijk zeer beperkt.

Maar waar gaat het spel nu over? En wat was dat met die opstand voor gelijke rechten? In Hogwarts Legacy speel je een student die niet alleen bedreven is in de klassieke spreuken, maar die ook een unieke connectie heeft met een verdwenen vorm van oude magie. Je moet het geheim achter die magie ontrafelen en je kwaliteiten aanscherpen om een opstand van kwaadaardige goblins neer te slaan.

Het spel zet een aantal nobele, maar ook ‘minder koosjere’ boodschappen in de verf. In de wereld van Harry Potter, gecreëerd door auteur J.K. Rowling, zijn goblins namelijk een onderdrukte groep. Ze ijveren al eeuwenlang voor gelijke rechten, zonder succes. Hun voornaamste eis is het recht om een toverstaf te dragen, een privilege van de tovenaarsklasse. Goblins lijken op kleine mensen met lange vingers, puntige oren en een haakneus. Wegens hun natuurlijke aanleg voor geldzaken beheren ze het bankwezen. De rebellerende goblins in Hogwarts Legacy zijn bovendien niet vies van het ontvoeren van kinderen. Voelt het al een beetje onwennig?

Maar de goblinrebellie is gewelddadig en geweld heeft geen plaats in de vreedzame wereld van Harry Potter. Tenzij natuurlijk om het kwaad te bestrijden. In het spel krijgt de speler namelijk toegang tot vloeken die je tegenstanders lichaam kunnen overnemen, hen folteren en zelfs doden; vloeken die in de boeken en films als ‘onvergeeflijk’ worden beschreven. Nochtans werd Harry zelf vergeven na het gebruik van de overname- en de folterspreuk. En als je die in het spel gebruikt, heeft dat geen impact op hoe andere personages je behandelen. Foltering en moord lijken enkel legitiem om de bestaande orde te handhaven.

Het verdict? Hogwarts Legacy is een zeer succesvol spel dat een grote leegte vult voor de fans van de boeken en de films. Het gevoel om die wereld zelf te kunnen ontdekken, is fenomenaal. Maar aan die nostalgie hangt een keerzijde. Niet alle elementen van de boeken vinden zo vlot een plaats in de wereld van vandaag. Rowlings antisemitische voorstelling van goblins hangt niet als een donkere wolk boven de spelervaring, ze is er het middelpunt van.

 

Hogwarts Legacy
Ontwikkelaar: Avalanche Software
Uitgever: Portkey Games
Regie: Alan Tew
Jaar: 2023
Beschikbaar voor diverse platformen

Foto bovenaan © Miguel Lagoa / Shutterstock.com