fbpx
deMens.nu

Een hommage aan Jeannine Leduc: Moeder van de Euthanasiewet

Met droefheid namen we op 27 oktober afscheid van Jeannine Leduc, een bewonderenswaardige vrouw wiens nalatenschap diep geworteld is in de geschiedenis van het Belgische vrijzinnig humanisme. Als grondlegger van de euthanasiewet heeft Jeannine Leduc onuitwisbare sporen achtergelaten in onze samenleving. Haar toewijding aan menselijke waardigheid, zelfbeschikking en medemenselijkheid maakt haar een onvergetelijke pionier van het vrijzinnig gedachtegoed. 

Jeannine Leduc, geboren in 1939, was meer dan alleen een politica. Ze was een lerares, schooldirectrice en een gedreven voorvechtster van vrouwenrechten. Haar politieke carrière begon bij de PVV, de Partij voor Vrijheid en Vooruitgang, en later bij de VLD en Open VLD. Gedurende bijna vijftien jaar zetelde ze in de Senaat, waar ze als fractieleider van de liberalen van 1999 tot 2003 een krachtige stem was voor haar idealen. 

Haar meest indrukwekkende bijdrage aan de Belgische samenleving was echter ongetwijfeld haar rol als ‘moeder van de euthanasiewet’. In mei 2002 werd onder haar leiding de euthanasiewet goedgekeurd, waarmee België het tweede land ter wereld werd dat euthanasie onder strikte voorwaarden depenaliseerde. Haar overtuiging was glashelder: niemand verdient het om een afschuwelijke dood te sterven, vooral niet wanneer de pijn ondraaglijk is en herstel onmogelijk.  

“Zoals ze aan intimi vertelde was haar gedrevenheid mee geïnspireerd door de dood van haar broer, die aan een hersentumor leed  en,  ondanks dat hij smeekte  er een eind aan te maken,  in mensonterende omstandigheden is overleden. Met haar vastberadenheid en empathie heeft ze bijgedragen aan het creëren van een humane wet die tegemoet komt aan het ondraaglijk lijden van zowel terminale als niet-terminaal zieke patiënten. ” – Wim Distelmans, voorzitter LEIF (LevensEinde InformatieForum) 

In 2013, n.a.v. van het tien-jarig bestaan van LEIF kreeg ze voor haar enorme inzet de LEIFtime Achievement Award.   

Jeannine Leduc’s nalatenschap leeft voort in de harten van de mensen die ze heeft geïnspireerd. Haar toewijding aan het beschermen van de waardigheid van het leven, zelfbeschikking en vrijheid van keuze, weerspiegelt de kernwaarden van het vrijzinnig humanisme. Ze was niet alleen een politica, maar ook een humaniste in de meest ware zin van het woord. Haar werk heeft de weg geplaveid voor een meer empathische en medemenselijke samenleving, waarin het recht op een waardig levenseinde wordt erkend. 

“Jeanine Leduc heeft haar reputatie als moeder van de euthanasiewet meer dan verdiend. Zij is één van die mensen door wie er minder zinloos leed is in de wereld. Het zou haar echter onrecht aandoen haar alleen zo te zien. Zij was een liberaal in veel betekenissen van het woord: voorvechter van vrouwenrechten en van Vlaamse ontvoogding, resoluut verdediger van het openbaar onderwijs in een land waar de kerk de jeugdige zielen probeerde te temmen op haar privé-schoolbanken. Hulde!” – Freddy Mortier, voorzitter deMens.nu

In deze tijd van verdriet eren we Jeannine Leduc als een visionaire leider, een moedige verdediger van de menselijke waardigheid en een bron van inspiratie voor ons allemaal. Rust in vrede, Jeannine Leduc. Dank u voor uw onvermoeibare inzet voor een betere wereld. Uw geest leeft voort in de strijd voor een menselijker en medemenselijker België. 

Online condoleren