fbpx
deMens.nu
De inzichten -Valerie Trouet

‘De inzichten’ van Valerie Trouet

Zondag  26 november om 10.15 uur op VRT 1
Herhaling: maandag 27 november om 14.20 uur en zaterdag 2 december om 11.20 uur. En op VRT MAX.

“Het is heel belangrijk te weten dat binnen de klimaatcrisis de belangrijkste factor die ons tegenhoudt, niet de technologie, niet het gebrek aan geld, niet het gebrek aan kennis is. Het is het gebrek aan maatschappelijke wil.”

‘De inzichten’ is een reeks van diepgaande gesprekken met inspirerende gasten over hun levensinzichten.

Op de hoogste verdieping van de Gentse Boekentoren ontvangt presentator Nic Balthazar bio-ingenieur en bomenprofessor Valerie Trouet.

Dit jaar werd Valerie Trouet wetenschappelijk directeur van het kersverse Belgisch Klimaatcentrum.  

Prof. dr. Valerie Trouet bestudeert al meer dan twintig jaar de klimaatverandering aan de hand van jaarringen van bomen. Wereldwijd wordt ze erkend als een van de topexperts op het vlak van dendrochronologie. In 2020 ontving ze de Jan Wolkers Prijs voor haar boek Wat bomen ons vertellen. Ze gaf 12 jaar les aan de universiteit van Arizona. 

 Filosoferen op zondag.

“In de donkerste momenten, als de klimaatcrisis ook mij te veel wordt, dan vind ik het belangrijk om te kijken naar de dingen die wel vooruitgang aan het maken zijn. (…) Het helpt om naar de helpers te kijken, naar de dingen die wel werken, naar de goedheid van de mensheid, naar mensen die wel proberen vooruitgang te boeken.

Hoe kijkt Valerie Trouet naar het leven en welke lessen haalt ze daaruit? 

Dit zijn de inzichten

1.Er is immer licht, als we maar de moed hebben om het te zien. Als we maar de moed hebben om het te zijn. (Amanda Gorman – For there is always light, if only we’re brave enough to see it. If only we’re brave enough to be it.) 

2. Het toeval is enkel gunstig voor wie erop is voorbereid. (Louis Pasteur) 

3. Laat perfectie niet de vijand van het goede zijn.

4. Met je kwaad maken, overtuig je niemand.

5. Zoek naar de helpers. (Mister Rogers)

6. Aanwijzingen om een leven te leven: let op, wees verwonderd, vertel het verder. (Mary Oliver – Instructions for living a life: pay attention, be astonished, tell about it) 

 

‘De inzichten’ werd samen met deMens.nu ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op de televisie naast de erediensten.

De opname van de aflevering vindt plaats in de Boekentoren in Gent.

Het is heel belangrijk nu dat we weten dat de klimaatcrisis er is, dat we weten dat de belangrijkste factor dat ons tegenhoudt niet de technologie is, niet gebrek aan geld, niet gebrek aan kennis. Het is het gebrek aan een maatschappelijke wil. Dus nu zijn er ook ja, wetenschappers, psychologen die bestuderen hoe kunnen we die maatschappelijke wil dan aanpakken?

En dan blijkt duidelijk dat klimaatmoedeloosheid en klimaatangst niet voortkomen door het feit dat het klimaat aan het veranderen is, zelfs niet door die klimaatextremen, door die bosbranden, die orkanen. Dat komt door het feit dat we er niks aan aan het doen zijn, of door het feit het gevoel van moedeloosheid omdat we een gevoel van gebrek aan controle daarover hebben. En daarom denk ik dat de beste manier om dat aan te pakken is om het aan te pakken, het klimaatprobleem, om tot klimaatactie over te gaan.

Greta Thunberg heeft daar iets heel mooi over gezegd. Iemand vroeg haar: Heb jij hoop en zij zei: Hoop is een actief woord. Hoop is niets wat je hebt. Hoop is iets wat je doet. En dat is een heel belangrijk.

Trump is dan nu wel weg, maar hij heeft wel de Supreme Court, de rechters aangesteld. De abortuswet die overhoop gegooid is of weggegooid is. Dus alle gevolgen daarvan. Ja, ik probeer dan meer vrouwen in de wetenschap te krijgen. Maar dan moeten ze naar een staat komen waar abortus illegaal is. Hoe? Hoe kan ik in godsnaam vrouwen overtuigen van naar Arizona te komen verhuizen?
Ja. Moeilijk.

In de donkerste momenten, als de klimaatcrisis ook mij te veel wordt, dan vind ik het ook belangrijk om te kijken naar de dingen die wel vooruitgang aan het maken zijn, naar de helpers, naar de dingen … Zelfs al zijn het kleine dingen, al zijn we nog lang niet waar dat we moeten zijn en gaat het allemaal veel te traag en is het allemaal nog niet perfect.

Het helpt om naar de helpers te kijken, naar de dingen die wel werken, naar de goedheid van de mensheid. Ook niet alleen maar naar de mensen kijken die alles ontkennen, maar ook naar mensen die wel proberen vooruitgang te boeken.

 

De inzichten -Valerie Trouet

 

Foto’s © Joke Goovaerts

Herbekijk op VRT MAX

Gasten tot nu toe waren: fotografe Lieve Blancquaert, acteur en regisseur Johan Heldenbergh,,documentairemaakster Karine Claassen, stand-upcomedian William Boeva, mensenrechtenactivist, kunstenaar en schrijver Fleur Pierets, acteur Frank Focketyn, actrice Maaike Cafmeyer, actrice en regisseuse Maaike Neuville, schrijver en cultuurhistoricus David Van Reybrouck, klinisch psychologe Elke Van Hoof, schrijver en politicus Jan Terlouw, triatleet Marc Herremans, klimaatexperte en weervrouw Jill Peeters, actrice en juriste Lien Van de Kelder, politicoloog Jonathan Holslag, filosoof en wiskundige Jean Paul Van Bendegem, strafpleiter Christine Mussche, fertiliteitsexperte Petra De Sutter, oorlogsverslaggever Rudi Vranckx, humorist Geert Hoste, oncoloog Wim Distelmans, gynaecologe Marleen Temmerman en VUB-rector Caroline Pauwels.

De vorige afleveringen zijn nog steeds online beschikbaar. Ze zijn integraal te bekijken op VRT MAX of te beluisteren als podcast.

Lees meer over ‘De inzichten’ of bekijk enkele quotes op de playlist

Lees hier het persbericht