fbpx
deMens.nu

‘De inzichten’ van Seppe Nobels

Zondag  10 december om 10.15 uur op VRT 1
Herhaling: maandag 11 december om 14.20 uur en zaterdag 16 december om 11.20 uur. En op VRT MAX.

” Wij eten allen samen. De asielzoekers delen de gerechten uit hun thuiskeuken. Dat is geweldig. Een Palestijnse vrouw die een bord geeft aan een Vietnamees kind van 17 jaar en die dan in dialoog gaan. Voeding is zo krachtig qua verbinding. ’s Avonds blijven ze dan langer hangen, want ze willen niet terug naar het opvangcentrum. Hier hangt er een familiesfeer. En dat is echt zo schoon.”

‘De inzichten’ is een reeks van diepgaande gesprekken met inspirerende gasten over hun levensinzichten.

Op de hoogste verdieping van de Gentse Boekentoren ontvangt presentator Nic Balthazar chef-kok Seppe Nobels.

Seppe was jarenlang chef en inspirator van Graanmarkt 13, het beste groenterestaurant van de Benelux. Al twee seizoenen leidt deze chef met warm hart een keukenteam van mensen met jongdementie in het televisieprogramma Restaurant Misverstand. Seppe staat ook aan het hoofd van Instroom, een opleidingsrestaurant waar hij samen met asielzoekers kookt. Een restaurant vol engagement én van topniveau, dit najaar beloond met een groene Michelinster.

Filosoferen op zondag.

“Dat is ook witloof leren kennen aan de anderstalige nieuwkomers. Spruiten, schorseneren, die weten niet wat dat is. En als je daarmee begint te werken in het seizoen, dan zien we verrassende bereidingen. Dat is ook voor ons heel leerrijk. Weet je, asperges à la flamande, dat is waanzinnig. Maar asperges à la Aleppo of à la Bagdad of een Zuid-Amerikaanse bereiding met onze spruiten. Dat is top!”

Hoe kijkt Seppe Nobels naar het leven en welke lessen haalt hij daaruit?

Dit zijn de inzichten:

1. De reis is belangrijker dan de bestemming.

2. Sta midden in de wereld, maar respecteer je terroir.

3. Respect is geen eenrichtingsstraat.

4. Voor alles is een oplossing.

5. Aan een zondag raak je niet.

‘De inzichten’ werd samen met deMens.nu ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op de televisie naast de erediensten.

De opname van de aflevering vindt plaats in de Boekentoren in Gent.

Dat is iets wat er niet altijd bij verteld wordt. Maar Academy Instroom is meer dan alleen maar mensen die op de vlucht zijn proberen te helpen en die te laten koken en te laten doorstromen naar de arbeidsmarkt. Het is ook onze boeren, onze ambachtsmensen, de gezinnen van die boeren die steunen. Ja, dat is ook witloof leren kennen aan die anderstalige nieuwkomers.

Dat is ook spruitjes, schorseneren, die weten niet wat dat is. Als je in Antwerpen door de Handelsstraat gaat, dat is de groentestraat van de Turkse en Marokkaanse gemeenschap. Dan zie je aubergines, courgettes, tomaten heel het jaar door … granaatappels, maar die weten niet wat witloof is. En als je daar mee begint te werken in het seizoen, en die proeven dat, dan zie je verrassende bereidingen.

Dat is zo ook voor ons super leerrijk. Asperges à la flamande, dat is waanzinnig. Maar Asperges à la Aleppo of à la Bagdad of à la weet ik veel. Een prachtige Zuid-Amerikaanse bereiding op onze spruiten. Wauw, dat is top.

Instroom, een Academy van nieuwkomers of instromers – Prachtig woord. Ja,het is dus de bedoeling dat ze de arbeidsmarkt instromen, maar ook natuurlijk de maatschappij instromen. Die van een andere wereld, want het grootste deel woont bij Fedasil, heeft nog niet de status of heeft nog geen verblijfsvergunning. Ik heb gasten die chef wouden worden, die droomden van eten, honger hadden en niet weten hoe een restaurant eruit ziet. En die komen dan binnen bij ons en ja die bloeien helemaal open.

Ja, het is wonderlijk ik ben er zelf mogen gaan en er is die positiviteit die je niet altijd in een restaurant tegemoetkomt. Ja, dat is echt waar. Dat is super uniek. Dat is hun living ook, want ze komen ‘s morgens te vroeg omdat ze daar liever zijn dan in het opvangcentrum.

Wij eten met z’n allen samen, dan delen ze hun gerechten uit hun thuiskeuken. Dat is geweldig. Een Palestijnse vrouw die dan een bord geeft aan een Vietnamees kind van zeventien of achttien jaar en dan in dialoog gaan, erover nadenkt. Er is die verbinding, voeding, dat is zo krachtig qua verbinding. En dat is echt een soort van familiesfeer dat daar hangt.

Dat is schoon, echt schoon.

 

En wat mijn allergrootste droom is, is dat je dierenleed, onrecht … naar de mensen toe, naar gasten toe, dat je dat uit ons vak krijgt, dat je beseft als persoon in een supermarkt dat als je rundvlees aan 4 euro de kilo in uw kar legt dat er iets niet klopt. Tweeduizend liter water voor een kilo rundvlees, een veterinair, een gezin dat daar moet van leven. Dat kan niet voor 4 euro. Die pijnpunten proberen aan te raken, dat zou mij wel goed doen als iedereen zich daar aan zou houden. Ja, cool, want het zijn dan eigenlijk die topchefs die daar nu mee bezig zijn, met te durven. Gewoon een rode biet te presenteren en dan zeggen van … dat is het gerecht. Zoiets was vroeger toch onmogelijk? Nee, dat was onmogelijk. Ik heb eigenlijk in Frankrijk alleen maar langoustines en foie gras gezien Een rode biet, dat was ondenkbaar. Ik bedoel dat was voor de varkens.

 

Foto’s © Joke Goovaerts

Herbekijk op VRT MAX

Gasten tot nu toe waren: bio-ingenieur Valerie Trouet, fotografe Lieve Blancquaert, acteur en regisseur Johan Heldenbergh,,documentairemaakster Karine Claassen, stand-upcomedian William Boeva, mensenrechtenactivist, kunstenaar en schrijver Fleur Pierets, acteur Frank Focketyn, actrice Maaike Cafmeyer, actrice en regisseuse Maaike Neuville, schrijver en cultuurhistoricus David Van Reybrouck, klinisch psychologe Elke Van Hoof, schrijver en politicus Jan Terlouw, triatleet Marc Herremans, klimaatexperte en weervrouw Jill Peeters, actrice en juriste Lien Van de Kelder, politicoloog Jonathan Holslag, filosoof en wiskundige Jean Paul Van Bendegem, strafpleiter Christine Mussche, fertiliteitsexperte Petra De Sutter, oorlogsverslaggever Rudi Vranckx, humorist Geert Hoste, oncoloog Wim Distelmans, gynaecologe Marleen Temmerman en VUB-rector Caroline Pauwels.

De vorige afleveringen zijn nog steeds online beschikbaar. Ze zijn integraal te bekijken op VRT MAX of te beluisteren als podcast.

Lees meer over ‘De inzichten’ of bekijk enkele quotes op de playlist

Lees hier het persbericht