fbpx
deMens.nu

In herinnering: Regine Beer (1920-2014)

Op 23 maart 2024 was het exact tien jaar geleden dat Regine Beer is overleden.

Regine Beer was een Belgische Auschwitz-overlevende en boegbeeld van het vrijdenken. Ze liet haar verhaal over deportatie en gevangenschap, door Paul De Keulenaer optekenen door in het boek “KZ A 5148”. De titel verwijst naar het nummer dat ze in het vernietigingskamp kreeg opgesteld. Want dat doen extremisten: mensen niet langer erkennen als mensen, en ze reduceren tot nummers.

Omwille van haar joodse vader werd ze in 1943 opgepakt en afgevoerd naar de Dossin Kazerne. Een jaar later werd ze gedeporteerd naar Auschwitz waar ze de grootste gruwel en ontmenselijking moest doorstaan.

Haar houvast? De kracht in zichzelf, de gedachte van hoop, de liefde voor het leven. Regine was overtuigd vrijzinnig. Het geuzenlied ‘De gedachten zijn vrij’ was voor haar een houvast in deze pikdonkere dagen.

Ze ontsnapte meer dan een keer aan de dood. In mei 1945 ondernam ze de tocht naar huis. Na de oorlog werd ze opgevangen door haar familie in Antwerpen. Ze ging aan de slag als leerkracht. Onder het motto ‘nie wieder’ vond ze het haar morele plicht om haar ervaringen te delen met jong en oud. Ze reisde het land door om te waarschuwen voor het sluipende gif van extremisme en gaf in totaal meer dan 1000 lezingen.

In 1993 ontving ze de Prijs Vrijzinnig Humanisme. In 1995 werd ze laureate van de Prijs voor de Democratie. Het zijn maar enkele van de vele prijzen en lofbetuigingen die ze zou ontvangen.

Op zaterdag 23 maart 2024 legde Anne-France Ketelaer, algemeen directeur van deMens.nu, namens de vrijzinnig humanistische gemeenschap bloemen neer bij het portret van Regine Beer.

Bekijk het fragment uit het Lichtpunt-archief (1993)