fbpx
deMens.nu

Wetenschappelijk onderzoek

Als vrijzinnig humanist vind ik wetenschappelijk onderzoek erg belangrijk. Kritische geest en vrij onderzoek behoren tot onze basiswaarden. is namelijk de enige methode om te verifiëren of hypotheses kloppen. Maar wanneer cijfers in wetenschappelijk onderzoek gemanipuleerd worden, is het niet meer zeker dat bijvoorbeeld een geneesmiddel werkzaam is en krijg je een vorm van pseudowetenschap. Bij pseudowetenschappen fungeert de medicatie vaak slechts als placebo, en ze kan zelfs een negatieve impact hebben en gevaarlijk zijn voor de patiënt.

Ik ben dan ook voorstander om de werkzaamheid van zowel de klassieke als de alternatieve geneeswijzen die (deels) terugbetaald worden door de overheid verplicht te toetsen aan de hand van wetenschappelijke methoden. Dit zorgt ervoor dat de gehanteerde geneesmiddelen ten minste werkzaam zijn. Blijkt dat een geneesmiddel niet werkt, dan kan er geen terugbetaling zijn door de staat. Het staat mensen natuurlijk vrij om te kiezen welk geneesmiddel zij gebruiken.

Sylvain Peeters,

voorzitter deMens.nu, koepel van de vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en Brussel