fbpx
deMens.nu

Alle besnijdenissen blijven verminkingen

Recente cijfers tonen aan dat het aantal besnijdenissen bij Belgische jongens in negen jaar tijd gestegen is van 17.794 tot 25.286. De cijfers voor 2012 zijn nog niet compleet, maar zeker is wel dat ze blijven stijgen. Deze gegevens komen van het Riziv, en verwijzen dus naar de besnijdenissen uitgevoerd in een ziekenhuis. Ze houden geen rekening met ingrepen die gebeuren in de geslotenheid van het huis, de moskee of de synagoge.

Deze besnijdenis vanuit religieuze of culturele motieven schendt de lichamelijke integriteit van het kind en is een flagrante schending van het recht op zelfbeschikking. Kan onze samenleving het toelaten dat ouders beslissen hun kind onherroepelijk te verminken? Elke persoon beschikt over zijn eigen autonomie en kan dus enkel voor zichzelf uitmaken of hij over gaat tot een dergelijke ingreep. Het moet hier gaan over een bewuste en weldoordachte keuze. De wetgever zou een wettelijke minimumleeftijd moeten invoeren vanaf dewelke ook minderjarigen in staat zijn om deze keuze voor zichzelf te maken.

Bovendien vraag ik me af of de terugbetaling van deze ingrepen nodig is wanneer deze gebeuren vanuit religieuze of culturele motieven. In 2011 kwam het Riziv tussen voor maar liefst 2,5 miljoen euro. Ik juich toe dat deze verminkingen gebeuren door de handen van een ervaren chirurg in de hygiënische omstandigheden van een ziekenhuis. Maar is het wel aan de maatschappij om bij te dragen aan tradities van één bepaalde bevolkingsgroep?

Uiteraard moet het Riziv wel tussenkomen bij besnijdenissen die plaatsvinden om medische redenen. Hier moet echter wel degelijk sprake zijn van een medische noodzaak; de gevolgen van een besnijdenis kunnen immers negatief zijn: verminderd seksueel genot en meer pijn bij masturberen of penetreren. Besnijdenissen blijven verminkingen, en alleen een medische noodzaak kan een reden zijn om tot deze ingreep over te gaan.

In dit licht heeft de wetgever vrouwenbesnijdenissen strafbaar gemaakt. Het is dan ook hallucinant vast te stellen dat in België naar schatting 2.000 meisjes het risico lopen genitaal verminkt te worden. Dat schrijft De Standaard maandag online. Volgens dit artikel is ook het aantal vrouwen in ons land dat besneden is, de afgelopen tien jaar volgens schattingen verdrievoudigd: het gaat om zowat 6.000 vrouwen.

Besnijdenissen om niet-medische redenen kunnen niet door de beugel. Preventie en gepast optreden bij overtredingen zijn dan ook meer dan ooit aan de orde. En het wordt tijd dat besnijdenissen bij jongens ook als een verminking beschouwd worden, net zoals iedereen dat omschrijft als het over meisjes gaat. Ook die discriminatie moet bestreden worden.

Sylvain Peeters
voorzitter deMens.nu, koepel van vrijzinnig humanistische organisaties in Vlaanderen en Brussel