fbpx
deMens.nu

Open brief aan dhr. Jacques Rogge, voorzitter van het IOC

Beste heer Rogge,

Beste landgenoot,

Met verbazing las ik vandaag in de krant dat “atleten en bezoekers van de Olympische Winterspelen in het Sotsji geen last zullen hebben van de controversiële homowet die van kracht is in Rusland”. Deze schijnbaar onschuldige mededeling deed mij toch de wenkbrauwen fronsen. Meer nog, als ik er over nadenk, word ik woedend. Verpakt als hoerabericht zegt u eigenlijk aan de wereld dat u bereid bent om uw Olympische Spelen te kamperen in een pro-fascistisch land dat de universele mensenrechten aan zijn laars lapt, wat op zich al onvergeeflijk is. Maar bovendien zegt u ook aan de wereld dat u de gediscrimineerde holebi’s na de Spelen – when the party’s over – opnieuw aan hun lot overlaat. Daarmee gaat u niet alleen twee keer moreel in de fout, u verheft de hypocrisie ook tot een Olympische discipline.

Met spijt in het hart moet ik u dan ook meedelen dat ik uw organisatie, het IOC, niet meer kan beschouwen als uitdrager van de Olympische gedachte. Die gedachte is gebaseerd op sportiviteit en solidariteit tussen volkeren. Het zijn waarden waar de leiders van het huidige Rusland lak aan hebben. Door uw ziel – het is maar tijdelijk! – te verkopen aan dit Rusland, verliest u elke vorm van autoriteit.

De dag dat de eerste foto’s opduiken waarop u aan de zijde van Vladimir Poetin de Olympische Winterspelen opent, zal de zwartste dag uit uw carrière zijn. Als meevoelende landgenoot wil ik u dit debacle besparen, en daarom nodig ik u uit om de organisatie van de Winterspelen in Sotsji op te schorten tot wanneer de anti-homowet in Rusland is afgeschaft. Daarmee zou u de geschiedenis ingaan als een morele wereldleider, en niet als een collaborateur.

Met sportieve groeten,
Björn Siffer, woordvoerder Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging (HVV)