fbpx
deMens.nu

Euthanasie

Euthanasie bij psychisch lijden blijft voor velen een taboeonderwerp. In de media laait de polarisatie tussen pro en contra euthanasie weer op. Tegenstanders van euthanasie stellen het principe van zelfbeschikking opnieuw in vraag en hanteren termen zoals ‘dood op bestelling’.

Deze reacties stroken niet met de werkelijkheid. Zelfbeschikking en autonomie van de patiënt zijn niet alleen belangrijk bij euthanasie maar vormen het fundament van de patiëntenrechtenwet. Vragen naar euthanasie bij niet-terminale patiënten omwille van psychisch lijden worden nauwgezet opgevolgd. Hierbij wordt zeker niet over één nacht ijs gegaan.

Uit de praktijk blijkt trouwens dat wanneer een euthanasievraag ernstig onderzocht wordt dit preventief kan werken om suïcide te voorkomen. Met andere woorden, mensen die weten dat ze in aanmerking komen voor euthanasie beslissen soms om hun leven verder te zetten.

Sylvain Peeters,
Voorzitter deMens.nu (koepelorganisatie van de vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en Brussel)