fbpx
deMens.nu

Hoe hypocriet kun je zijn?

Verleden zondag was kardinaal Danneels op de middag te gast in het VTM-nieuws. De man had het onder meer over de goedkeuring, door de verenigde senaatscommissie Justitie en Sociale Aangelegenheden, van het wetsvoorstel voor uitbreiding van euthanasie naar minderjarigen.

Hij bestempelde die democratische beslissing als bijna stuitend. Hij plaatste vraagtekens bij de juridisering van de relatie tussen arts en patiënt, zeker wanneer het gaat om vertrouwen en sereniteit met iemand die jong of klein is. In zijn primair ethisch en moreel gevoel gaat die uitbreiding niet, zeker niet tegenover een kind. Je hoeft volgens hem daar zeker geen theologische kennis voor te hebben. Het gaat om het diepste van de mens. Hij heeft ook bekend dat hij niet aan het ziekbed komt van zulke jonge mensen. Net ervoor had hij het homohuwelijk ook al op de korrel genomen, maar wel aanvaard vermits het (democratisch) door het parlement beslist was. Hij voegde er wel aan toe dat het daarom nog geen ?waarheid? is. Maar dat het moet kunnen gebeuren. “Wij hebben niet te oordelen over die mensen” preciseerde hij.

Met andere woorden in sommige gevallen heeft de democratie het bij het verkeerde eind. Een typische opmerking van iemand die een openbaringsgeloof aanhangt. De democratie is schatplichtig aan de waarheid van het geloof. Als een militante moslim zoiets poneert is rechts Vlaanderen in rep en roer. Een aanrader is zeker om het interview op een iets andere wijze te beluisteren. Stel je voor dat hij ondervraagd werd over pedofilie. De antwoorden die hij nu gaf in verband met euthanasie zouden pas een waar menselijk gelaat tonen. Niet dus.

Sylvain Peeters
Voorzitter deMens.nu – Unie Vrijzinnige Verenigingen vzw