fbpx
deMens.nu

Homeopathie. De erkenning van geschud water

In 2011 concludeerde het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg na uitgebreid onderzoek dat homeopathische middelen geen werkzame stoffen bevatten. Je kan dus niet genezen door homeopathische middelen te nemen. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg weet dat. Minister Onkelinx weet dat. De Belgische artsen weten dat en de Belgische wetenschappers weten dat. Een logische volgende stap zou zijn: laten we de Belgische bevolking hierover informeren.

Zou zijn, want wat doet minister Onkelinx? Laurette Onkelinx erkent homeopathie. Ik weet het, ik hoor uw hersenen kraken tot hier. Het is dan ook moeilijk te begrijpen. In de praktijk betekent de regeling die Onkelinx invoert de afschaffing van de uitoefening van de homeopathie. Enkel een aantal erkende gezondheidswerkers kunnen zich laten registreren als homeopaat. Bovendien moeten ze een opleiding homeopathie gevolgd hebben. Maar de universiteiten weten verdomd goed dat homeopathie boerenbedrog is en willen zich dus niet verbranden aan de organisatie van een opleiding homeopathie. Dan kunnen ze morgen net zo goed een master-na-master regendansen of duiveluitdrijving organiseren.

Logisch gevolg: de voorwaarde is dat een opleiding homeopathie moet gevolgd worden. De opleiding homeopathie bestaat niet. Niemand kan voldoen aan de voorwaarden om zich homeopaat te mogen noemen. Er zijn geen homeopaten meer.

Applaus op alle banken. Alleen geeft Onkelinx met de erkenning een volkomen fout signaal. Zeggen dat je homeopathie erkent, staat gelijk aan er een zeker gewicht aan geven, er een legitimiteit aan geven. De indruk geven dat het ok is, dat het goed is, dat je erdoor geholpen wordt. Dus zullen mensen er blijven naar op zoek gaan. Dit is geen informatie, dit is desinformatie of anders gezegd, volksverlakkerij.

Om dat enigszins recht te trekken nog even ter info: Een homeopathisch middel is een zeer (zeer!) sterk verdunde oplossing van een stof in water, soms met alcohol, die krachtig geschud is. De verdunning is vaak zo extreem dat in het eindproduct soms geen enkele molecule van de oorspronkelijke stof meer overblijft. Homeopathie werkt daarnaast volgens de ?similia-regel?: de stoffen die een gezond lichaam ziek maken, zouden ? in extreem verdunde vorm ? gelijkaardige symptomen bij een zieke genezen. Ten slotte stellen homeopaten dat er geen ziekten zijn, alleen zieken. Dus is het perfect verklaarbaar dat een behandeling die bij de ene mens werkt, bij een andere geen enkele invloed heeft. Je kan je maar beter op voorhand indekken.

Sylvain Peeters
Voorzitter deMens.nu