fbpx
deMens.nu

GO! is en blijft een logische keuze

Opgelet! Dit is een gearchiveerd bericht. Het is mogelijk dat er belangrijke afbeeldingen, links en/of video’s ontbreken.

In een brief die De Morgen in handen kreeg (18 juni), klaagt Patriek Delbaere, algemeen directeur OVSG, erover dat het Gemeenschapsonderwijs (GO!) paraat staat om zijn scholen over te nemen. Een vreemde reflex, want een overname door het GO! is voor het stedelijk en gemeentelijk onderwijs de meest logische keuze. En voor wat ons betreft een verplichte keuze. De heer Delbaere lijdt blijkbaar aan gedeeltelijk geheugenverlies. In het verleden werden talrijke gemeentescholen overgeheveld naar het vrije katholieke net. Zo gebeurde dit reeds met de gemeentescholen zoals in Emblem, Sint-Truiden, Borgloon en Puurs die overgingen naar het katholieke net. Dit jaar nog trokken verontruste ouders uit Ranst aan de alarmbel toen zij vernamen dat de plaatselijke gemeenteschool ?De knipoog? door het vrije katholiek onderwijsnet zou worden overgenomen en dit met hulp van het gemeentebestuur. Het GO! was hiervan niet eens op de hoogte! Het stedelijk en gemeentelijk onderwijs, waarvan OVSG de koepel is, behoren tot het officieel onderwijsnet. Dit houdt onder andere in dat het neutraal onderwijs aanbiedt en men tot het einde van de leerplicht de grondwettelijke opdracht heeft om leerlingen de keuze aan te bieden om één der erkende godsdiensten of de niet-confessionele zedenleer te volgen. Ook het GO!, dat wordt ingericht door de Vlaamse Gemeenschap, behoort tot dit officieel onderwijsnet. Dit is dan ook het enige logische alternatief voor een stedelijke of gemeentelijke school, want ook zij biedt neutraal onderwijs en garandeert een aanbod van onderricht in elke gewenste erkende levensbeschouwing. Een aanbod dat niet bestaat in het geprivatiseerde, vrije katholiek onderwijsnet. In plaats van mogelijke overnames door het GO! aan te klagen, zou de heer Delbaere zich beter buigen over de inbreuken die zijn eigen scholen begaan. De door overname ?bedreigde? De Zafant in Dranouter (De Morgen, 18 juni), werkt samen met de Centra voor Leerlingbegeleiding van het vrije katholiek onderwijs en is zeker niet de enige. Dit is volkomen strijdig met het neutrale onderwijsproject dat zij moeten aanbieden. Men zou kunnen argumenteren dat een CLB geen onderwijs geeft en dit dus geen probleem mag vormen. Maar niets is minder waar, want in een CLB begeleidt men de leerlingen in hun verdere studiekeuze. Ik stel me vragen hoe in die katholieke CLB?s deze studieoriëntatie gebeurt (alleszins via psychologische druk). Het zou mij zelfs niet verwonderen dat men in een katholiek CLB de leerlingen eerder doorverwijst naar scholen van datzelfde net. Alles behalve neutraal dus. Moet ik uit de brief van Patriek Delbaere afleiden dat het OVSG van plan is zich als koepel uit het officieel onderwijs terug te trekken? Wenst hij hiermee een nieuwe schooloorlog te ontketenen? Sylvain Peeters Voorzitter deMens.nu ? Unie Vrijzinnige Verenigingen Dit opiniestuk verscheen op demorgen.be In een brief die De Morgen in handen kreeg (18 juni), klaagt Patriek Delbaere, algemeen directeur OVSG, erover dat het Gemeenschapsonderwijs (GO!) paraat staat om zijn scholen over te nemen. Een vreemde reflex, want een overname door het GO! is voor het stedelijk en gemeentelijk onderwijs de meest logische keuze. En voor wat ons betreft een verplichte keuze. De heer Delbaere lijdt blijkbaar aan gedeeltelijk geheugenverlies. In het verleden werden talrijke gemeentescholen overgeheveld naar het vrije katholieke net. Zo gebeurde dit reeds met de gemeentescholen zoals in Emblem, Sint-Truiden, Borgloon en Puurs die overgingen naar het katholieke net. Dit jaar nog trokken verontruste ouders uit Ranst aan de alarmbel toen zij vernamen dat de plaatselijke gemeenteschool ?De knipoog? door het vrije katholiek onderwijsnet zou worden overgenomen en dit met hulp van het gemeentebestuur. Het GO! was hiervan niet eens op de hoogte! Het stedelijk en gemeentelijk onderwijs, waarvan OVSG de koepel is, behoren tot het officieel onderwijsnet. Dit houdt onder andere in dat het neutraal onderwijs aanbiedt en men tot het einde van de leerplicht de grondwettelijke opdracht heeft om leerlingen de keuze aan te bieden om één der erkende godsdiensten of de niet-confessionele zedenleer te volgen. Ook het GO!, dat wordt ingericht door de Vlaamse Gemeenschap, behoort tot dit officieel onderwijsnet. Dit is dan ook het enige logische alternatief voor een stedelijke of gemeentelijke school, want ook zij biedt neutraal onderwijs en garandeert een aanbod van onderricht in elke gewenste erkende levensbeschouwing. Een aanbod dat niet bestaat in het geprivatiseerde, vrije katholiek onderwijsnet. In plaats van mogelijke overnames door het GO! aan te klagen, zou de heer Delbaere zich beter buigen over de inbreuken die zijn eigen scholen begaan. De door overname ?bedreigde? De Zafant in Dranouter (De Morgen, 18 juni), werkt samen met de Centra voor Leerlingbegeleiding van het vrije katholiek onderwijs en is zeker niet de enige. Dit is volkomen strijdig met het neutrale onderwijsproject dat zij moeten aanbieden. Men zou kunnen argumenteren dat een CLB geen onderwijs geeft en dit dus geen probleem mag vormen. Maar niets is minder waar, want in een CLB begeleidt men de leerlingen in hun verdere studiekeuze. Ik stel me vragen hoe in die katholieke CLB?s deze studieoriëntatie gebeurt (alleszins via psychologische druk). Het zou mij zelfs niet verwonderen dat men in een katholiek CLB de leerlingen eerder doorverwijst naar scholen van datzelfde net. Alles behalve neutraal dus. Moet ik uit de brief van Patriek Delbaere afleiden dat het OVSG van plan is zich als koepel uit het officieel onderwijs terug te trekken? Wenst hij hiermee een nieuwe schooloorlog te ontketenen? Sylvain PeetersVoorzitter deMens.nu ? Unie Vrijzinnige Verenigingen Dit opiniestuk verscheen op demorgen.be