fbpx
deMens.nu

Maximum factuur afschaffen is een sociaal delict

Opgelet! Dit is een gearchiveerd bericht. Het is mogelijk dat er belangrijke afbeeldingen, links en/of video’s ontbreken.

deMens.nu werkt op structurele wijze rond armoede. Het voorstel vanwege de directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen (verschenen op 10 oktober 2015) om als vorm van besparing de maximumfactuur in het onderwijs af te schaffen sloeg ons met verstomming. Kinderarmoede is een probleem dat door Europa, de federale regering en de Vlaamse regering veelvuldig wordt aangekaart. Al te vaak blijft het bij loze woorden. En dit voorstel tot besparing vanuit het katholiek onderwijs bewijst dat ook. Of is het geen voorstel tot besparing, maar een nieuwe stap in het creëren van eliteonderwijs? Een sluipende weg naar verder segregeren? Onderwijs en deelname aan alle facetten hiervan is het middel om (generatie)armoede te doorbreken. Het afschaffen van de maximumfactuur maakt het vele ouders nog moeilijker om hun kinderen alle kansen te geven. Voor wie geld heeft, en dat zijn net niet de armen, is het afschaffen van de maximumfactuur geen probleem. Alleenstaande ouders en maatschappelijk kwetsbare gezinnen zullen de facturen niet langer kunnen betalen waardoor schuldbemiddeling en openstaande rekeningen bij scholen nog meer groeien. Wie de maximumfactuur wil afschaffen pleegt een sociaal delict, bestendigt mensen in armoede of duwt hen erin. Niet alleen ouders, maar verschillende generaties zullen hiervan het slachtoffer worden. Onderwijs dat door de gemeenschap wordt aangeboden moet gratis zijn. Wie om ideologische redenen onderwijs verstrekt, segregeert. Onderwijs is een mensen- en kinderrecht en moet, zonder drempels, voor iedereen beschikbaar zijn. Het debat over de maximumfactuur levert geen bijdrage tot de budgettaire problemen binnen onderwijs, het zal de kloof tussen scholen met kansarme en kansrijke leerlingen alleen maar doen toenemen. Sylvain Peeters, voorzitter deMens.nu deMens.nu werkt op structurele wijze rond armoede. Het voorstel vanwege de directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen (verschenen op 10 oktober 2015) om als vorm van besparing de maximumfactuur in het onderwijs af te schaffen sloeg ons met verstomming.Kinderarmoede is een probleem dat door Europa, de federale regering en de Vlaamse regering veelvuldig wordt aangekaart. Al te vaak blijft het bij loze woorden. En dit voorstel tot besparing vanuit het katholiek onderwijs bewijst dat ook.Of is het geen voorstel tot besparing, maar een nieuwe stap in het creëren van eliteonderwijs? Een sluipende weg naar verder segregeren?Onderwijs en deelname aan alle facetten hiervan is het middel om (generatie)armoede te doorbreken. Het afschaffen van de maximumfactuur maakt het vele ouders nog moeilijker om hun kinderen alle kansen te geven. Voor wie geld heeft, en dat zijn net niet de armen, is het afschaffen van de maximumfactuur geen probleem. Alleenstaande ouders en maatschappelijk kwetsbare gezinnen zullen de facturen niet langer kunnen betalen waardoor schuldbemiddeling en openstaande rekeningen bij scholen nog meer groeien. Wie de maximumfactuur wil afschaffen pleegt een sociaal delict, bestendigt mensen in armoede of duwt hen erin. Niet alleen ouders, maar verschillende generaties zullen hiervan het slachtoffer worden.Onderwijs dat door de gemeenschap wordt aangeboden moet gratis zijn. Wie om ideologische redenen onderwijs verstrekt, segregeert. Onderwijs is een mensen- en kinderrecht en moet, zonder drempels, voor iedereen beschikbaar zijn.Het debat over de maximumfactuur levert geen bijdrage tot de budgettaire problemen binnen onderwijs, het zal de kloof tussen scholen met kansarme en kansrijke leerlingen alleen maar doen toenemen. Sylvain Peeters, voorzitter deMens.nu