fbpx
deMens.nu

Lezersbrief: De semantiek van Rik

Opgelet! Dit is een gearchiveerd bericht. Het is mogelijk dat er belangrijke afbeeldingen, links en/of video’s ontbreken.

In uw column ?Voor en tegen de islam? in De Standaard van 29 februari vindt u dit een goede vraag: Hoe komt het dat de vrijzinnige linkerzijde het christendom hard aanpakt, maar lief is voor moslims? Ze is vreemd geformuleerd en slaat eigenlijk op niets. We kunnen in deze de vraag ook anders stellen: Waarom denkt het christendom dat ze de waarheid in pacht heeft en velt ze een oordeel over een andere levensbeschouwing? Vrijzinnig humanisten hebben iedereen lief, zolang er respect en tolerantie is voor allen en door allen, zolang de mensenrechten gerespecteerd en nageleefd worden. Daarenboven zijn vrijzinnig humanisten fervente voorstanders van de Vlaamse InterLevensbeschouwelijke Dialoog en wensen zij een samenleving waar er tussen de verschillende levensbeschouwingen gecommuniceerd wordt, een samenleving waar alle religies en levensbeschouwingen op een gelijkwaardige manier behandeld worden. Kortom, een solidaire samenleving. Het is waar dat vrijzinnig humanisten de dingen zelf willen onderzoeken en dan hun mening vormen. Wij baseren ons denken op basis van wetenschap en vrij onderzoek. Wij vertrekken niet vanuit het geloof of vanuit een godsbeeld. Maar dit betekent niet dat wij tegen godsdiensten of levensbeschouwingen zijn, want het vrijzinnig humanisme is- zoals u misschien weet ? ook een levensbeschouwing. Wij zijn geen allegaartje van atheïsten, antitheïsten, islamofoben, christianofoben, linkse en rechtse vrijzinnigen of wat dan ook. Een semantische definiëring waar u blijkbaar zelf niet uitraakt? Waar we wel tegen zijn is : het opleggen van regels van godsdiensten aan de rest van de maatschappij. En we zijn ook tegen het ?wij en zij? denken, waar dan bepaalde conclusies uitgetrokken worden voor het gelijk van de ene en het ongelijk van de andere. Uw gedachten zijn vrij, mijnheer Torfs, en in dit gesprek denkt u misschien dat u gelijk heeft en dat anderen zich vergissen. Maar in deze tijden van godsdienstoorlogen en geweld pleiten wij niet voor zinloze discussie, maar voor een samenleving met een open dialoog tussen de levensbeschouwingen en een toekomstvisie waar iedereen zich goed bij voelt. Voor meer informatie en reacties: Voorzitter en woordvoerder, Sylvain Peeters Tel 0475 42 84 66 voorzitter@demens.nu In uw column ?Voor en tegen de islam? in De Standaard van 29 februari vindt u dit een goede vraag: Hoe komt het dat de vrijzinnige linkerzijde het christendom hard aanpakt, maar lief is voor moslims? Ze is vreemd geformuleerd en slaat eigenlijk op niets. We kunnen in deze de vraag ook anders stellen: Waarom denkt het christendom dat ze de waarheid in pacht heeft en velt ze een oordeel over een andere levensbeschouwing?Vrijzinnig humanisten hebben iedereen lief, zolang er respect en tolerantie is voor allen en door allen, zolang de mensenrechten gerespecteerd en nageleefd worden. Daarenboven zijn vrijzinnig humanisten fervente voorstanders van de Vlaamse InterLevensbeschouwelijke Dialoog en wensen zij een samenleving waar er tussen de verschillende levensbeschouwingen gecommuniceerd wordt, een samenleving waar alle religies en levensbeschouwingen op een gelijkwaardige manier behandeld worden. Kortom, een solidaire samenleving.Het is waar dat vrijzinnig humanisten de dingen zelf willen onderzoeken en dan hun mening vormen. Wij baseren ons denken op basis van wetenschap en vrij onderzoek. Wij vertrekken niet vanuit het geloof of vanuit een godsbeeld. Maar dit betekent niet dat wij tegen godsdiensten of levensbeschouwingen zijn, want het vrijzinnig humanisme is- zoals u misschien weet ? ook een levensbeschouwing. Wij zijn geen allegaartje van atheïsten, antitheïsten, islamofoben, christianofoben, linkse en rechtse vrijzinnigen of wat dan ook. Een semantische definiëring waar u blijkbaar zelf niet uitraakt?Waar we wel tegen zijn is : het opleggen van regels van godsdiensten aan de rest van de maatschappij. En we zijn ook tegen het ?wij en zij? denken, waar dan bepaalde conclusies uitgetrokken worden voor het gelijk van de ene en het ongelijk van de andere. Uw gedachten zijn vrij, mijnheer Torfs, en in dit gesprek denkt u misschien dat u gelijk heeft en dat anderen zich vergissen. Maar in deze tijden van godsdienstoorlogen en geweld pleiten wij niet voor zinloze discussie, maar voor een samenleving met een open dialoog tussen de levensbeschouwingen en een toekomstvisie waar iedereen zich goed bij voelt. Voor meer informatie en reacties: Voorzitter en woordvoerder, Sylvain Peeters Tel 0475 42 84 66 voorzitter@demens.nu