fbpx
deMens.nu

Afgeslacht enkel voor een mening, maar zijn woorden blijven springlevend

Opgelet! Dit is een gearchiveerd bericht. Het is mogelijk dat er belangrijke afbeeldingen, links en/of video’s ontbreken.

Naar aanleiding van de recente moord op een seculiere blogger Nazimuddin Samad in Bangladesh. meer info Islamitische militanten hebben woensdagavond (6 april) in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, op straat een atheïstische rechtenstudent vermoord. Ze reden hem eerst klem met een motor, hakten op hem in met een machete en schoten hem daarna dood. Daarop vluchtten ze in de massa weg. In 2015 werden vijf seculiere bloggers en een uitgever op gelijkaardige wijze vermoord. Ze stonden op een zwarte lijst, opgesteld door islamisten, met daarop meer dan tachtig namen van atheïstische publicisten die met de dood worden bedreigd. Islamitisch extremisme Nazimuddin Samad (28) postte regelmatig berichten op zijn Facebook profiel waarin hij openlijk kritiek uitte op religie en pleitte voor meer secularisatie in een land dat steeds vaker met islamitisch extremisme te maken krijgt. In een recente post schreef hij onder meer op sarcastische wijze ?Laten we alsjeblief de Sharia invoeren gedurende vijf jaar in Bangladesh, en het land regeren met het verdrag van Medina (dit verdrag uit het jaar 622 opgesteld in Medina had tot gevolg dat er een eerste islamitische staat ontstond). Ik garandeer u dat geen enkele moslim in Bangladesh daarna nog de islamitische wetten wil! Wat we tegen dan verloren hebben en de schade die dan geleden zal zijn, zal 1400 jaar kosten om van ons land weer een moderne natie te maken.? We willen in de eerste plaats onze steun betuigen aan de naasten en vrienden van Samad voor deze vreselijke daad. Afgeslacht, enkel en alleen omdat hij gedachten durfde te uiten die pleiten voor meer gelijkheid en meer rechten voor vrouwen. Veilige regio Al staan de beelden van wat er in Zaventem en Maalbeek gebeurd is op ieders netvlies gebrand, we moeten er blijven van uitgaan dat we leven in een veilige regio, waar we uitspraken mogen doen die we niet met de dood moeten bekopen op straat. We groeien op in een democratische overlegcultuur, waar vrijheid van mening en geloof vanzelfsprekend is en we kritiek mogen uiten op onze politici, zonder daarvoor in de gevangenis te belanden. Het is bijzonder treurig te moeten vaststellen dat elders de rechten van de mens zwaar geschonden worden enkel en alleen door het uiten van je mening over politieke, religieuze en seculiere kwesties. In dialoog, aan tafel Samad is dood. Maar zijn woorden zijn springlevend en we houden hem levend door elke dag opnieuw ons af te vragen hoe we mensen kunnen laten samen leven in diversiteit, in verdraagzaamheid en in respect voor elkaar. Dat krijg je niet door elkaar uit te moorden, wel door elkaars mening te respecteren en in dialoog te gaan. De solidariteit die ontstond vlak na de aanslagen in Brussel is tekenend voor deze welwillendheid. Nu zondag stapt deMens.nu mee in de Mars tegen de terreur en angst. We willen hiermee een signaal geven van verbondenheid en solidariteit. Er bestaan ook andere, kleinschaligere mogelijkheden. Zo is er op Twitter de hashtag #sameneten. Een mooi initiatief, gestart door een moslim koppel dat een niet-moslim koppel uitnodigt om samen aan tafel te gaan en op gezellige manier van gedachten te wisselen. Vanuit deMens.nu doen wij hier graag constructief aan mee, met of zonder eten. Smakelijk. Sylvain Peeters voorzitter deMens.nu ? Unie Vrijzinnige Verveningen vzw Naar aanleiding van de recente moord op een seculiere blogger Nazimuddin Samad in Bangladesh. meer info Islamitische militanten hebben woensdagavond (6 april) in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, op straat een atheïstische rechtenstudent vermoord. Ze reden hem eerst klem met een motor, hakten op hem in met een machete en schoten hem daarna dood. Daarop vluchtten ze in de massa weg. In 2015 werden vijf seculiere bloggers en een uitgever op gelijkaardige wijze vermoord. Ze stonden op een zwarte lijst, opgesteld door islamisten, met daarop meer dan tachtig namen van atheïstische publicisten die met de dood worden bedreigd.Islamitisch extremismeNazimuddin Samad (28) postte regelmatig berichten op zijn Facebook profiel waarin hij openlijk kritiek uitte op religie en pleitte voor meer secularisatie in een land dat steeds vaker met islamitisch extremisme te maken krijgt. In een recente post schreef hij onder meer op sarcastische wijze ?Laten we alsjeblief de Sharia invoeren gedurende vijf jaar in Bangladesh, en het land regeren met het verdrag van Medina (dit verdrag uit het jaar 622 opgesteld in Medina had tot gevolg dat er een eerste islamitische staat ontstond). Ik garandeer u dat geen enkele moslim in Bangladesh daarna nog de islamitische wetten wil! Wat we tegen dan verloren hebben en de schade die dan geleden zal zijn, zal 1400 jaar kosten om van ons land weer een moderne natie te maken.?We willen in de eerste plaats onze steun betuigen aan de naasten en vrienden van Samad voor deze vreselijke daad. Afgeslacht, enkel en alleen omdat hij gedachten durfde te uiten die pleiten voor meer gelijkheid en meer rechten voor vrouwen. Veilige regio Al staan de beelden van wat er in Zaventem en Maalbeek gebeurd is op ieders netvlies gebrand, we moeten er blijven van uitgaan dat we leven in een veilige regio, waar we uitspraken mogen doen die we niet met de dood moeten bekopen op straat. We groeien op in een democratische overlegcultuur, waar vrijheid van mening en geloof vanzelfsprekend is en we kritiek mogen uiten op onze politici, zonder daarvoor in de gevangenis te belanden. Het is bijzonder treurig te moeten vaststellen dat elders de rechten van de mens zwaar geschonden worden enkel en alleen door het uiten van je mening over politieke, religieuze en seculiere kwesties. In dialoog, aan tafelSamad is dood. Maar zijn woorden zijn springlevend en we houden hem levend door elke dag opnieuw ons af te vragen hoe we mensen kunnen laten samen leven in diversiteit, in verdraagzaamheid en in respect voor elkaar. Dat krijg je niet door elkaar uit te moorden, wel door elkaars mening te respecteren en in dialoog te gaan. De solidariteit die ontstond vlak na de aanslagen in Brussel is tekenend voor deze welwillendheid. Nu zondag stapt deMens.nu mee in de Mars tegen de terreur en angst. We willen hiermee een signaal geven van verbondenheid en solidariteit. Er bestaan ook andere, kleinschaligere mogelijkheden. Zo is er op Twitter de hashtag #sameneten. Een mooi initiatief, gestart door een moslim koppel dat een niet-moslim koppel uitnodigt om samen aan tafel te gaan en op gezellige manier van gedachten te wisselen. Vanuit deMens.nu doen wij hier graag constructief aan mee, met of zonder eten. Smakelijk. Sylvain Peeters voorzitter deMens.nu ? Unie Vrijzinnige Verveningen vzw