fbpx
deMens.nu

Trump-regering heeft alweer een mensenrecht doorgespoeld

Naar aanleiding van president Trump die Obama’s richtlijn voor genderneutrale toiletten intrekt
Zie hier meer info:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20170223_02746710
http://newsmonkey.be/article/76271

De Amerikaanse president Trump is amper een maand aan de macht en samen met zijn administratie heeft hij en probeert hij heel wat rechten en vrijheden terug te draaien. Zo wil hij het abortusrecht in Amerika terugschroeven en stelde hij vorige maand de Global Gag Rule in. Dit omstreden beleid legt de financiering stil van hulporganisaties die vrouwen in ontwikkelingslanden informeren rond gezinsplanning, voorbehoedsmiddelen en veilige abortus. Denk ook aan het inreisverbod voor moslims uit zeven islamitische landen en de voortdurende aanvallen op persvrijheid in een stroom van leugens en alternative facts.

Nu schroeft Trump de recent verworven rechten terug van transgenders om het toilet te kiezen waarmee ze zichzelf identificeren. Verschillende staten voerden bathroom laws in die mensen dwingen om het openbare toilet te gebruiken dat overeenstemt met hun biologische geslacht. Obama had hiertegen vorig jaar een nieuwe richtlijn ingevoerd die bepaalt dat transgenders het toilet wel degelijk mogen kiezen dat bij hun genderidentiteit past. Vandaag haalt Trump echter in één slag de verworven rechten van transgenders onderuit door de richtlijn van Obama ongedaan te maken. Dit bewijst alweer de president zijn wispelturigheid, want vorig jaar sprak Trump zich uit als voorstander van deze keuzevrijheid en was hij tegen de inmenging van de regering voor deze kwestie.

Wij als vrijzinnig humanisten pleiten voor de vrije keuze, ook van het toiletbezoek. Het koppelen van de toiletkeuze aan een biologisch gegeven staat volledig los van de identiteit. Het is een regelrechte inbreuk tegen de mensenrechten. De universele mensenrechten stellen immers dat de rechten voor mensen van alle seksuele geaardheden en genderidentiteiten hetzelfde zijn. Iedereen heeft dus recht op gelijke bescherming door de wet, zonder enige discriminatie of het schenden van andere mensenrechten. Transgenders de vrije keuze van hun toiletbezoek ontnemen is discriminerend en kan dus wettelijk niet.

Onderzoek toont trouwens aan dat 40% van de transgenders in Amerika al een poging tot zelfmoord hebben ondernomen. Het herroepen van transgenderrechten zal deze zorgwekkende cijfers niet naar beneden halen, integendeel. Een initiatief zoals de genderneutrale toiletten in de kantoorgebouwen van de Vlaamse overheid juichen we wel toe. Dit zijn toiletten die kunnen gebruikt worden door iedereen, ongeacht geslacht, ongeacht genderidentiteit, ongeacht beperking… We hopen dat dit nog maar het begin is en dat er nog zo’n initiatieven volgen.

Er is een verband tussen de mate waarin mensenrechten in een land gerespecteerd worden en de algemene welvaart van het land. Als iedereen gelijkwaardig is en gelijke rechten en kansen heeft gaat de wereld erop vooruit, sociaal en economisch. De VS lijken in een ijltempo stappen achteruit te zetten en riskeren daarmee ook hun welvaart op de helling te zetten. Spoelt binnenkort de president bij elk toiletbezoek een ander recht door? Platte humor, maar wel een zeer zorgelijke zaak.

Voorzitter en woordvoerder,
Sylvain Peeters
voorzitter@demens.nu