fbpx
deMens.nu

roepen economen en beleidsmakers in koor. De vergrijzing van onze samenleving doet de facturen stijgen. Mensen leven langer

Opgelet! Dit is een gearchiveerd bericht. Het is mogelijk dat er belangrijke afbeeldingen, links en/of video’s ontbreken.

Magazine: Robots zullen ons niet redden (we moeten het zelf doen) Magazine: Robots zullen ons niet redden (we moeten het zelf doen) Dossier: naar een evenwichtige werk-privé balans In het dossier van ons nieuwste magazine staan we stil over de balans tussen werk-privé. Het zoeken naar evenwicht is een dagelijkse oefening. (Bekijk hier het volledige magazine) Robots zullen ons niet redden (we moeten het zelf doen) Door Bert Goossens In de vorige eeuw voorzagen denkers en beleidsmakers een toekomst waarin robots het werk uit onze handen zouden nemen. De realiteit vandaag ziet er helemaal anders uit. Iedereen moet meer dan ooit ‘aan de slag’. Langer, flexibeler, aan een competitief loon en vaak met een verstoorde werk-privébalans tot gevolg. Hoe zijn we in die situatie beland en hoe komen we eruit? Langer werken De Britse econoom John Maynard Keynes (1883-1946) was een van die denkers die een rooskleurige toekomst voorzagen. Hij voorspelde dat ten gevolge van de technologische vooruitgang een gemiddelde werknemer tegen 2030 nog maar vijftien uur per week zou werken. Rutger Bregman, journalist bij De Correspondent, stelt vast dat Keynes niet alleen stond met zijn idee. George Bernard Shaw, Julian Huxley, Bertrand Russell, maar ook de Amerikaanse presidenten Benjamin Franklin, Theodore Roosevelt en Richard Nixon zagen een (nabije) toekomst met meer vrije tijd. Een toekomst met minder werk was het grootste deel van de twintigste eeuw een gangbare opvatting. Tegenwoordig is dat wel anders. Er bestaat een brede maatschappelijke consensus dat we met z’n allen langer moeten werken. Om onze sociale welvaartsstaat te kunnen blijven bekostigen”