fbpx
deMens.nu

Niets mis met het lentefeest, integendeel

Opgelet! Dit is een gearchiveerd bericht. Het is mogelijk dat er belangrijke afbeeldingen, links en/of video’s ontbreken.

Betreft: reactie op de opinie van Pieter Bauwens en op het artikel ?wanneer de meesten nog vriendjes van Jezus zijn? in DM 10 mei. Als reactie op de opinie van Pieter Bauwens met als titel ?Wat is er in godsnaam mis met een lentefeest? wensen we toch op een positieve en informatieve manier te reageren. Pieter Bauwens zegt eigenlijk niet dat er iets mis is met de lentefeesten, hij vraagt zich af waarom niet-gelovige ouders in godsnaam soms ook kiezen voor een communie. Er is dus iets mis met de titel van het opiniestuk. Wij stellen vast dat het lentefeest en de feest van de vrijzinnige jeugd erg populair zijn. Veel ouders kloppen tegenwoordig aan bij de vrijzinnig humanisten, die samen met hen en hun kind een unieke ceremonie in elkaar steken, zodat hun kind weet wat zijn of haar lentefeest nu precies zo speciaal maakt. Kinderen met een lentefeest waren nog niet zo lang geleden een uitzondering in de klas. Tegenwoordig zijn ze al lang niet meer de enige ? ook niet in katholieke scholen. Omdat in de media ?communies? veel of haast uitsluitend het onderwerp zijn, is het nuttig om het ook eens te hebben over lentefeesten en de feesten vrijzinnige jeugd. Lentefeest en feest vrijzinnige jeugd. Over de hele wereld hebben mensen nood om stil te staan bij ?overgangsmomenten?. Ook binnen de vrijzinnig humanistische levensbeschouwing. Bij deze momenten worden vrijzinnig humanistische plechtigheden georganiseerd waarbij de mens centraal staat. Bij het lentefeest worden de kinderen uit het eerste of tweede leerjaar in het zonnetje gezet. Hun zelfontdekking en kritische geest werden tijdens de lessen niet-confessionele zedenleer al een beetje geprikkeld. De kinderen zetten de eerste stappen in de grote school. Het feest vrijzinnige jeugd geeft twaalfjarigen, die niet-confessionele zedenleer volgen, de mogelijkheid om zowel op een feestelijke én waardevolle manier hun overgang van kind naar jongvolwassene in groep te vieren. Door samen deze feesten te vieren, geven kinderen, jongeren en volwassenen samen een positieve en feestelijke invulling aan hun vrijzinnig humanistische levensbeschouwing. Leerkrachten niet-confessionele zedenleer en talrijke vrijwilligers zetten zich in de lokale feestcomités in voor de organisatie van deze events. Deze feesten kennen een stijgend succes dankzij het enthousiasme en de professionaliteit waarmee de leerkrachten niet-confessionele zedenleer deze overgangsrituelen vorm en inhoud geven en de toenemende bekendheid ervan. In het Belang van Limburg van 13 februari 2017 meldt de heer Adrien Verbist, voorzitter van de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging (H-VV) Limburg dat in zijn provincie tussen 2010 en 2017 het aantal feestelingen bijna verdrievoudigde: van 346 deelnemers in 2010 naar meer dan 900 in 2017. Hij merkt op dat men ooit begon in kleine zalen. Nu stijgt de nood naar steeds grotere zalen gezien het aantal deelnemers en moet men bijvoorbeeld uitwijken naar grote zalen in culturele centra. Dit jaar zijn er in Vlaanderen en Brussel ongeveer 10.000 feestelingen. Sylvain Peeters, voorzitter deMens.nu Meer info over de feesten: http://www.demens.nu/nl/Folder_plechtigheden.pdf http://www.h-vv.be/ons-aanbod/vrijzinnige-plechtigheden/lentefeest-feest-vrijzinnige-jeugd Voor meer informatie en reacties: info@demens.nu 02735 81 92 deMens.nu vertegenwoordigt Nederlandstalige vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en Brussel. Betreft: reactie op de opinie van Pieter Bauwens en op het artikel ?wanneer de meesten nog vriendjes van Jezus zijn? in DM 10 mei. Als reactie op de opinie van Pieter Bauwens met als titel ?Wat is er in godsnaam mis met een lentefeest? wensen we toch op een positieve en informatieve manier te reageren. Pieter Bauwens zegt eigenlijk niet dat er iets mis is met de lentefeesten, hij vraagt zich af waarom niet-gelovige ouders in godsnaam soms ook kiezen voor een communie. Er is dus iets mis met de titel van het opiniestuk.Wij stellen vast dat het lentefeest en de feest van de vrijzinnige jeugd erg populair zijn. Veel ouders kloppen tegenwoordig aan bij de vrijzinnig humanisten, die samen met hen en hun kind een unieke ceremonie in elkaar steken, zodat hun kind weet wat zijn of haar lentefeest nu precies zo speciaal maakt.Kinderen met een lentefeest waren nog niet zo lang geleden een uitzondering in de klas. Tegenwoordig zijn ze al lang niet meer de enige ? ook niet in katholieke scholen. Omdat in de media ?communies? veel of haast uitsluitend het onderwerp zijn, is het nuttig om het ook eens te hebben over lentefeesten en de feesten vrijzinnige jeugd.Lentefeest en feest vrijzinnige jeugd.Over de hele wereld hebben mensen nood om stil te staan bij ?overgangsmomenten?. Ook binnen de vrijzinnig humanistische levensbeschouwing. Bij deze momenten worden vrijzinnig humanistische plechtigheden georganiseerd waarbij de mens centraal staat.Bij het lentefeest worden de kinderen uit het eerste of tweede leerjaar in het zonnetje gezet. Hun zelfontdekking en kritische geest werden tijdens de lessen niet-confessionele zedenleer al een beetje geprikkeld. De kinderen zetten de eerste stappen in de grote school.Het feest vrijzinnige jeugd geeft twaalfjarigen, die niet-confessionele zedenleer volgen, de mogelijkheid om zowel op een feestelijke én waardevolle manier hun overgang van kind naar jongvolwassene in groep te vieren.Door samen deze feesten te vieren, geven kinderen, jongeren en volwassenen samen een positieve en feestelijke invulling aan hun vrijzinnig humanistische levensbeschouwing. Leerkrachten niet-confessionele zedenleer en talrijke vrijwilligers zetten zich in de lokale feestcomités in voor de organisatie van deze events.Deze feesten kennen een stijgend succes dankzij het enthousiasme en de professionaliteit waarmee de leerkrachten niet-confessionele zedenleer deze overgangsrituelen vorm en inhoud geven en de toenemende bekendheid ervan.In het Belang van Limburg van 13 februari 2017 meldt de heer Adrien Verbist, voorzitter van de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging (H-VV) Limburg dat in zijn provincie tussen 2010 en 2017 het aantal feestelingen bijna verdrievoudigde: van 346 deelnemers in 2010 naar meer dan 900 in 2017. Hij merkt op dat men ooit begon in kleine zalen. Nu stijgt de nood naar steeds grotere zalen gezien het aantal deelnemers en moet men bijvoorbeeld uitwijken naar grote zalen in culturele centra. Dit jaar zijn er in Vlaanderen en Brussel ongeveer 10.000 feestelingen.Sylvain Peeters, voorzitter deMens.nuMeer info over de feesten:http://www.demens.nu/nl/Folder_plechtigheden.pdf http://www.h-vv.be/ons-aanbod/vrijzinnige-plechtigheden/lentefeest-feest-vrijzinnige-jeugd Voor meer informatie en reacties: info@demens.nu 02735 81 92 deMens.nu vertegenwoordigt Nederlandstalige vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en Brussel.