fbpx
deMens.nu

Sapere Aude!

Sapere Aude! Oftewel eenvoudig weg: durf te weten! Dat is de leuze van de creativiteitswedstrijd voor leerlingen niet-confessionele zedenleer waarbij een kritische geest dienst doet als slijpsteen om je creativiteit, die wonderlijke vorm van intelligentie, aan te scherpen. Bij deze editie werken we creatief rond het thema armoede en ongelijkheid.

Kritische vragen die ons bezighouden zijn: wat is de relatie tussen ongelijkheid en armoede? Hoe wordt er binnen de samenleving naar armoede gekeken? Wordt het beeld op de wereld bepaald door het loon dat je verdient? Aan wat heb je gebrek als je arm bent? Wat zou jij missen als je arm bent? Hoe kunnen we armoede bij ons en in de wereld structureel aanpakken? Waarom waarde hechten aan Fair Trade? Hoe verklaar je de ongelijkheid in de samenleving? Welke factoren houden die ongelijkheid in stand? Hoe leggen we de steeds toenemende ongelijkheid aan banden? Wat kan een school (je klas) doen? Het zijn maar enkele vragen om je op weg te helpen.

Leerlingen NCZ kunnen opnieuw een werkstuk creëren in de vorm van een essay, een knutselwerk, een onderzoek, een sociale actie, een lied, een documentaire …

Inzenden kan via de vernieuwde website www.sapereaude.be tot 31 maart 2018. Op de website vind je ook meer info over het thema en een handleiding over hoe je je werkstuk kan inzenden. Wie zich vorige editie al heeft geregistreerd, kan inloggen met dezelfde gegevens. Paswoord vergeten? Geen probleem, je kan gewoon een nieuw wachtwoord aanvragen.

Dit jaar kan elke gebruiker ook verschillende werkstukken inzenden. Handig als je als leerkracht de werkstukken van je leerlingen zelf wil doorsturen.

Oh ja, en ook dit jaar zijn er weer mooie prijzen te winnen. Vraag maar aan de winnaars van vorig jaar.

En nu is het hoog tijd om aan de slag te gaan met dit belangwekkend, rijk en veelkantig thema!