fbpx
deMens.nu

De bedreigde vrijheid

“We denken alles te weten en eigenlijk weten we niets”, zo sprak Socrates, de horzel in de pels van Athene. Ideeën testen door middel van vraag en antwoord, these en antithese, debat en dialoog, is dé filosofische methode bij uitstek. Socrates moest er de gifbeker voor drinken en zijn proces was het ijkpunt voor de vrije meningsuiting. In De bedreigde vrijheid houdt Johan Op de Beeck, auteur en voormalig journalist en documentairemaker, een sterk pleidooi voor de vrijheid van meningsuiting. Het is dé basisgarantie van het samenleven.

Na een boeiende historische uiteenzetting over de grondleggers en de mijlpalen in de geschiedenis van de vrije meningsuiting analyseert en beschrijft Op de Beeck de verschillende bedreigingen en stelt hij een aantal confronterende maar actuele vragen. De aanslag op Charlie Hebdo was een schok voor mensen die begaan zijn met vrije meningsuiting. Basisconcepten zoals vrijheid, scheiding kerk en staat, godsdienstvrijheid, tolerantie en vrijheid van meningsuiting zijn fundamenten van onze samenleving, maar nu lijken ze ineens niet meer zo evident. Voor al wie begaan is met de materie, is De bedreigde vrijheid een must read.

[jg]

De bedreigde vrijheid. Uw vrije meningsuiting in gevaar?, Johan Op de Beeck, Horizon, 2017

ISBN 978 94 926 2604 2

De Boekenprijs deMens.nu wordt tweejaarlijks uitgereikt en bekroont het beste Nederlandstalige non-fictieboek over vrijzinnig humanistische waarden. De prijs wordt georganiseerd door deMens.nu, in participatie met het Humanistisch Verbond, het Vermeylenfonds en het Willemsfonds.

De shortlist van vijf boeken voor de Boekenprijs deMens.nu 2018 bestaat uit: In naam van God van Paul Cliteur en Dirk Verhofstadt, Onbehagen van Bas Heijne, Samenleven met gezond verstand van Patrick Loobuyck, De bedreigde vrijheid van Johan Op de Beeck, en Material Matters van Thomas Rau en Sabine Oberhuber. Hiernaast vind je een recensie van elk van die boeken.