fbpx
deMens.nu

Material Matters

Thomas Rau en Sabine Oberhuber

Toen ik nog een snotneus was, althans vanuit mijn huidige perspectief, sprak alles wat rond de Club van Rome draaide, me enorm aan. Ik realiseer me nu pas dat ik een adept van mei ’68 ben. Ik zat toen aan de universiteit, en het was er zeer woelig. Aan de groei moest een einde komen, zeker aan die van het denigrerende kapitalisme, de verstikkende bevolkingstoename, de ongebreidelde consumptie en de slopende vernieuwing. Alles op de schop. Maar er is sedertdien nog niet veel veranderd. Links ligt op apegapen en groen blijft groeien. De inventiviteit van de mens heeft veel doemscenario’s die werden voorspeld alleszins uitgesteld.

Maar er zijn onweerlegbare limieten. Zeker inzake (extractie van) grondstoffen. En voor sommigen staan we op de drempel van op is op. En daar gaat dit boek over. Recycleren is de enige oplossing om de economie toch enigszins verder te laten draaien als de grondstoffen in originele vorm op zijn. Hoe dat zou kunnen, wordt op een bevattelijke wijze uitgelegd. Ook die oplossingen zijn zeer inventief. Ik zou haast aannemen dat de spreekwoordelijke Hollandse zuinigheid de aanzet was voor het denken in die richting. Alleszins een eyeopener en (ongelimiteerde) grondstof tot nadenken.

[sp]

Material Matters, Het alternatief voor onze roofbouwmaatschappij, Thomas Rau en Sabine Oberhuber, Bertram + de Leeuw, 2016

ISBN 978 94 615 6225 8

De Boekenprijs deMens.nu wordt tweejaarlijks uitgereikt en bekroont het beste Nederlandstalige non-fictieboek over vrijzinnig humanistische waarden. De prijs wordt georganiseerd door deMens.nu, in participatie met het Humanistisch Verbond, het Vermeylenfonds en het Willemsfonds.

De shortlist van vijf boeken voor de Boekenprijs deMens.nu 2018 bestaat uit: In naam van God van Paul Cliteur en Dirk Verhofstadt, Onbehagen van Bas Heijne, Samenleven met gezond verstand van Patrick Loobuyck, De bedreigde vrijheid van Johan Op de Beeck, en Material Matters van Thomas Rau en Sabine Oberhuber. Hiernaast vind je een recensie van elk van die boeken.