fbpx
deMens.nu

Persbericht: Internationale Dag van het Humanisme

De Internationale Dag van het Humanisme wordt gevierd op 21 juni. Het is de langste dag van het jaar, de dag van het licht. De dag van de zomerzonnewende.

Voor vrijzinnig humanisten is dit een feestdag, een dag van optimisme. Sedert de jaren ’80 van de vorige eeuw wordt op 21 juni over de hele wereld de Internationale Dag van het Humanisme gevierd. De symboliek van het moment spreekt voor zich: 21 juni is de dag waarop het licht zegeviert over de duisternis, wat door humanisten vertaald wordt als de overwinning van de rede en de wetenschappelijk gefundeerde kennis op de dogma’s van het geloof en de irrationele veronderstellingen van bijgeloof en mythe.
In Vlaanderen en Brussel wordt de Internationale Dag van het Humanisme jaarlijks gevierd met verschillende activiteiten en evenementen. Meer over de Internationale Dag van het Humanisme. Bekijk ook International Humanist and Ethical Union
Rede is vrede

In 2018 viert deMens.nu deze dag met het jaarthema: rede is vrede.
100 jaar na het einde van WO I en 70 jaar na de ondertekening van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, wil deMens.nu de band tussen rede en vrede opnieuw stevig benadrukken.
Die wake-upcall is broodnodig. Lees meer

In de kijker:

Op 21 juni wordt de tweejaarlijkse Boekenprijs deMens.nu voor de vierde keer uitgereikt in de Zondvloed te Mechelen.
De prijs ter waarde van 3.000 euro gaat naar het beste non-fictiewerk van de afgelopen twee jaar in de Nederlandse taal en heeft steeds te maken met vrijzinnigheid en de waarden waar het vrijzinnig humanisme voor staan.

De drie vorige laureaten waren Alicja Gescinska (2012) met De verovering van de vrijheid. Van luie mensen, de dingen die voorbijgaan, Dirk Verhofstadt (2014) met Atheïsme als basis voor de moraal (Houtekiet) en Floris van den Berg (2016) met Beter weten. Filosofie van het ecohumanisme (Houtekiet). Lees meer en bekijk de shortlist

•Fototentoonstelling ‘Nooit meer oorlog herdenken’

©Patrick Goossens

De voorbije vier jaar werd de Eerste Wereldoorlog uitvoerig herdacht. Komt er nu een einde aan het herdenken van de Grote Oorlog? Heeft oorlogsherdenking überhaupt wel zin? Kan de herinnering aan oorlog de vredesgedachte aanwakkeren? Wie zijn de winnaars en verliezers van het herdenkingstoerisme? In de tentoonstelling Nooit meer oorlog herdenken, uitgegeven door deMens.nu, wordt het herdenken van de Eerste Wereldoorlog belicht aan de hand van kritische vragen bij sfeervolle foto’s van Patrick Goossens.
De tentoonstelling opent feestelijk op vrijdag 7 september in het Geuzenhuis (Gent) en reist nadien doorheen Vlaanderen en Brussel.

• Voor de Internationale Dag van het Humanisme 2018 is er een filmpje gemaakt met de vraag: Wat maakt iets goed of slecht? Kurt Van Eeghem geeft het antwoord:

 

Tot slot: 21 juni is een dag waarop vrijzinnig humanisten elkaar ontmoeten en positieve waarden verder uitdragen zoals gelijkwaardigheid, vrijheid, verbondenheid …
In Vlaanderen en Brussel wordt de Internationale Dag van het Humanisme jaarlijks gevierd met verschillende activiteiten en evenementen.