fbpx
deMens.nu

Internationale humanistische gemeenschap stuurt krachtig signaal tegen tribalisme de wereld in

Njet aan autoritaire leiders en politiek die verdeelt


De International Humanist and Ethical Union (IHEU) heeft op haar jaarlijkse congres de Auckland Declaration against The Politics of Division aangenomen, een resolutie die de groeiende trend van politiek bedrijven op basis van desinformatie en tegen elkaar opzetten van bevolkingsgroepen krachtig veroordeelt. In juni kreeg IHEU het nog aan de stok met Nikki Haley, rechterhand van Donald Trump en VS-ambassadeur bij de Verenigde Naties.

In Auckland, Nieuw-Zeeland vond van 3 tot 5 augustus het jaarlijkse congres van IHEU plaats. Delegaties uit meer dan 150 landen debatteerden er drie dagen lang over de status van het humanistische gedachtegoed en mensenrechten in de hele wereld.

Blikvanger van de conferentie: de internationale humanistische gemeenschap nam de Auckland Declaration against The Politics of Division aan. Met die resolutie roept de General Assembly van IHEU politici en burgers op om de fundamenten van de democratie te koesteren en zo een dam op te werpen tegen tendentieuze politiek, tribalisme, desinformatie en demagogie.

“Democratieën gedijen enkel in een opendebatcultuur. Debat en kritische toetsing van argumenten zijn de methodes waarmee meningsverschillen vreedzaam en respectvol worden opgelost. De uitdagingen van vandaag zijn complexer dan ooit. Elke politicus die beweert eenvoudige antwoorden voor deze uitdagingen in petto te hebben, moet onderworpen worden aan grondig onderzoek.” zo staat te lezen in de verklaring.

Chief Executive Gary McLelland (far left) with members of the Board as of the 2018 General Assembly: (left to right) Kato Mukasa (Uganda), Kristin Mile (Norway), Boris van der Ham (Netherlands), Gulalai Ismail (Pakistan), Becky Hale (United States), Andrew Copson (UK), Uttam Niraula (Nepal), Anne-France Ketelaer (Belgium), David Pineda (Guatemala) – info IHEU

VS-gezant Nikki Haley: “U stelt uzelf aan de zijde van Rusland en China”

De IHEU spreekt zich met de Auckland Declaration krachtig uit tegen de opkomst van zogeheten ‘strong men’ politici, die verklaren op te komen voor de belangen van ‘het volk’ en het tegelijk niet zo nauw nemen met mensenrechten of de rechtsstaat. Door verdeeldheid te zaaien en minderheden te viseren, vergroten ze hun eigen machtsbasis. De IHEU maakt zich ‘in het bijzonder’ zorgen over de ontwikkelingen in Rusland, China, Hongarije, Polen, de Filippijnen, Turkije en de Verenigde Staten.

Met dat laatste land kwam het in juni al tot een aanvaring, in de nasleep van de beslissing van president Donald Trump om de VS terug te trekken uit de VN-mensenrechtenraad. VS-ambassadeur bij de VN, Nikki Haley, schreef de IHEU toen een brief waarin ze de organisatie ervan beschuldigde samen te heulen met Rusland en China. Ook andere NGO’s kregen zo’n brief.

IHEU werd in 1952 opgericht in Amsterdam om het humanistische gedachtegoed over landsgrenzen heen te promoten. IHEU groeide uit tot een internationale NGO met meer dan 150 nationale lidorganisaties, waaronder voor België deMens.nu en het Centre d’Action Laïque. Anne-France Ketelaer, Algemeen Directeur van deMens.nu, is ook vicevoorzitter van de internationale humanistische koepelorganisatie.

Voor meer informatie en reacties:

Anne-France Ketelaer (in Nieuw-Zeeland)

Algemeen Directeur deMens.nu

Vicevoorzitter IHEU/Humanists International

+32 473 32 08 72

Annefrance.ketelaer@demens.nu

Aubry Cornelis

Perscontact en woordvoerder

+32 478 78 67 34

Aubry.cornelis@deMens.nu

@aubryco

 

deMens.nu vertegenwoordigt Nederlandstalige vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en Brussel en maakt deel uit van de interlevensbeschouwelijke dialoog op diverse echelons.

www.demens.nu