fbpx
deMens.nu

Nieuw VUB-onderzoek kan genezingskansen melanoomkanker met immuuntherapie drastisch verbeteren

Paul De Knop, prorector van de Vrije Universiteit Brussel, lanceert een nieuw fonds voor kankeronderzoek. Het fonds wil het onderzoek naar immuuntherapie een stevige financiële duw in de rug geven. Dit is broodnodig gezien de opmars van deze agressieve vorm van huidkanker. Paul De Knop is zelf kankerpatiënt en wil lotgenoten helpen. Hij neemt samen met VUB Foundation en UZ Brussel Foundation dit initiatief om het werk van oncoloog Bart Neyns te steunen.

Volgens het Stichting Kankerregister zal het aantal kwaadaardige melanomen in België stijgen van net geen 3.000 in 2015 naar meer dan 4.300 in 2025. Dit is een toename van bijna 50 procent. Daarmee is melanoom de snelst stijgende vorm van kanker. Immuuntherapie – dat de  levensverwachting en -kwaliteit van patiënten met melanoom verbetert – is de therapie van de toekomst. Er is echter meer fundamenteel en klinisch onderzoek nodig om zoveel mogelijk huidkankerpatiënten te kunnen helpen. Vandaag kan slechts 1 op 4 patiënten hiermee gered worden.

Meer middelen nodig

VUB-professor Neyns, die aan de top van de immuuntherapie in West-Europa staat, en zijn team zoeken actief naar een aanpak die de genezingskansen van patiënten met melanoomkanker drastisch verbetert.  Voorheen bewees het team van prof. Neyns in samenwerking met het laboratorium van prof. Kris Thielemans (VUB) dat lichaamseigen dendritische celtherapie succesvol kan zijn bij gevorderd melanoom.

Wie het onderzoek naar immuuntherapie van de Vrije Universiteit Brussel en UZ Brussel wil steunen, kan dit via een gift aan het VUB – UZB Paul De Knop Fonds: rekeningnummer BE 51 001367793562 met vermelding GIFT FO2 Paul De Knop.

Meer info: www.vubfoundation.be/paul-de-knop-fonds